Information om Kosttillskott

Kosttillskott är som namnet säger ett tillskott – ett komplement till vår vanliga kost och är utformade för att tillhandahålla viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att fungera optimalt. De är ofta tillgängliga i form av tabletter, kapslar, pulver eller flytande och är populära bland oss som söker en enklare lösning för att fylla eventuella luckor i vår kosthållning.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Kosttillskott

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är produkter som innehåller en kombination av näringsämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. De finns ofta att köpa i en koncentrerad form, vanligtvis kapslar eller pulver vilket gör att du enkelt kan få den rekommenderade dagliga dosen av viktiga näringsämnen.

Behöver man kosttillskott?

Behovet är beroende av den enskilda personens kosthållning och livsstil. 

Många människor har redan en balanserad kost och får alla nödvändiga näringsämnen från maten de äter. 

I vissa fall kan det vara svårt att få tillräckligt med viktiga näringsämnen genom kosten, särskilt för personer med speciella behov som gravida kvinnor, äldre och Idrottare. Inom idrott är det vanligt att man äter tillskott för att öka sina testosteronnivåer.

Det är också ganska vanligt i dagens snabba värld att människor slarvar med kosten, äter mycket färdiglagad mat från frysdisken eller snabbmat på vägen hem. Vår stressiga vardag kan göra att tiden eller kunskapen inte räcker till för att laga en varierad ordentlig måltid från grunden. 

I sådana fall kan kosttillskott vara nödvändiga för att fylla eventuella brister i kosten.

Bild på kosttillkottet omega 3

Vilka näringsämnen kan man ersätta med kosttillskott?

Det finns en mängd olika kosttillskott som kan hjälpa till att ersätta viktiga näringsämnen, inklusive vitaminer och antioxidanter som C, D och E, mineraler som järn, kalcium och zink samt proteinpulver.

Näringsbrist

Näringsbrist är ett inte helt ovanligt hälsoproblem och kan leda till mer eller mindre allvarliga sjukdomstillstånd, inklusive trötthet, minnesproblem, hudproblem och ökad sårbarhet för sjukdomar. Kosttillskott kan hjälpa till att fylla ut kosten med tillskott av näringsämnen och därmed förebygga näringsbrist.

Vad går inte att ersätta med kosttillskott?

Det är viktigt att notera att kosttillskott inte är en ersättning för en hälsosam och balanserad kost. Även om kosttillskott kan hjälpa till att fylla upp vad som saknas i kosten, så kan de inte ersätta alla näringsämnen som du behöver för en optimal hälsa. 

En varierad kost som innehåller en mängd olika frukter, grönsaker, fullkorn, proteiner och nyttiga fetter är fortfarande en viktig del av en hälsosam livsstil och kan inte ersättas av kosttillskott. Det är också viktigt att man dricker tillräckligt mycket och inte äter för mycket mat eller snacks som innehåller mängder av socker och dåligt fett.

Blandning av kosttillskott och receptbelagda läkemedel

Vissa kosttillskott med Johannesört, Ginko Biloba och Ginseng kan interagera med receptbelagda läkemedel, därför är det extra viktigt att kolla upp med läkare eller näringsterapeut om man har drabbats av cancer, hjärt och kärlsjukdomar eller njurproblem och önskar ta ett kosttillskott. Alla som äter receptbelagda mediciner bör rådfråga sin läkare innan man tar ett specifikt kosttillskott.

Man bör heller inte blanda specifika kosttillskott hur som helst. En del vitaminer och mineraler är antagonister och slår ut varandras effekt. Vitaminerna A och D använder samma receptorer för upptag och då är det svårt att säga vilken vitamin som vinner tillträdet. Ett annat exempel är zink och koppar, tar du kosttillskott med zink då minskar koppar. Du kan be en dietist eller näringsterapeut om råd om du är osäker på vilka kosttillskott som passar tillsammans. Detta gäller inte multivitaminer eftersom de har en lägre dos av de blandade näringsämnena.

Man bör också notera att ett överdrivet intag av vissa kosttillskott kan vara skadligt för hälsan, och man måste alltid följa rekommendationerna på förpackningen och aldrig överdosera.

Slutligen bör man alltid försöka att få sina näringsämnen från en balanserad kost, och endast använda kosttillskott som just extra tillskott för att fylla ut brister i kosten.

Lista över vanliga kosttillskott

Nedan ser du en kort lista över vanliga kosttillskott, men det finns många andra alternativ som kan vara lämpliga för din specifika hälsosituation. Sök råd från dietister, läkare eller näringsterapeuter, om du är osäker på om kosttillskottet är lämpligt och säkert för dig.

Multivitaminer:

En kombination av olika vitaminer och mineraler för att stödja en allmän hälsa. Multivitaminer kan också innehålla substanser från växter, som anses hjälpa till att stödja och läka kroppen med specifika besvär.

Probiotika:

För att stödja en frisk tarmflora och mag-tarmhälsa.

Omega-3 fettsyror:

Stödjer hjärt- och hjärnhälsa och förbättrar ledhälsa.

Vitamin D:

För att stödja en stark benbyggnad och ett frisk immunförsvar.

Kalcium:

För att stödja starka ben och en frisk hjärt-kärlhälsa.

Magnesium: 

För att stödja en frisk hälsa, inklusive muskel- och nervfunktioner.

Järn: 

Förebygger järnbrist och stödjer en frisk hälsa och syresättning.

Zink: 

Stödjer en frisk hälsa och immunförsvaret.

Vitamin B-komplex: 

För att stödja en frisk hälsa inklusive nerver, hud, hår och naglar.

Proteinpulver: 

För att bygga och bibehålla muskelmassa och för att stödja viktminskning.

Kosttillskott för män

Män har ofta speciella behov när det gäller näringsämnen och kosttillskott. De behöver till exempel mer järn och zink än kvinnor för att stödja en aktiv livsstil och för att förebygga hälsoproblem som osteoporos och hjärt-kärlsjukdomar. Män kan också behöva tillskott av viktiga näringsämnen som B-vitaminer, magnesium och D-vitamin för att stödja ett starkt immunförsvar och förbättra sin allmänna hälsa. En del män har behov av tillskott av könshormonet testosteron för fertilitet, sexlust och muskler.

Kosttillskott för kvinnor

Kvinnor har också speciella behov när det gäller näringsämnen och kosttillskott. De behöver till exempel tillskott av folsyra under graviditeten för att främja en god hälsa till fostret och tillskott av kalcium för att stödja starka ben. Kvinnor kan också behöva tillskott av B-vitaminer, järn och zink för en stark hälsa och förebygga näringsbrist. Könshormonerna östrogen och progesteron hjälper kvinnor med PMS, och övergångsbesvär inför menopausen och klimakteriet.

Slutsats

Kosttillskott kan vara en användbar lösning för att fylla brister i kosthållningen och förebygga näringsbrist. Det är viktigt att ta hänsyn till den enskilda personens behov och livsstil när man väljer kosttillskott. Genom att inkludera kosttillskott i din dagliga rutin, kan du stödja din hälsa och förbättra ditt allmänna välbefinnande.

Vanliga frågor om: Kosttillskott
Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Är VitaePro en bluff?
Utmärkt!
Effekt
Prisvärd

Så många som 86% upplever att de blivit mer aktiva och 9 av 10 rekommenderar andra att ta kosttillskottet VitaePro.

Innehåller Boswellia serrata som gör så att lederna i kroppen skall kännas behagliga och fungera bra.

KAMPANJPRIS: 159kr 
Ordinarie pris 318 kr

 • Vilka kosttillskott skall man inte blanda?

  Det är viktigt att vara försiktig när man tar flera kosttillskott samtidigt, eftersom vissa kombinationer kan ha interaktioner. Till exempel är det inte lämpligt att samtidigt ta järn- och tillskott av kalcium eftersom kalcium kan minska upptaget av järn. Kosttillskott kan också i vissa fall interagera med behandling av förskrivna läkemedel. Är du drabbad av en sjukdom och tar medicin för den, skall du alltid rådfråga en läkare, innan du tar några kosttillskott, för att säkerställa att de är lämpliga och säkra för dig.
 • Vilka kosttillskott behöver jag?

  Det beror på din specifika hälsosituation och dina personliga mål. Du kan ha behov av kosttillskott för att kompensera för näringsbrist eller för att stödja en viss aspekt av din hälsa, till exempel muskelbyggande eller trötthet. Om du misstänker att du har brist på vissa vitaminer eller näringsämnen så kan du testa dig.
 • Vilka kosttillskott fungerar?

  Många kosttillskott har en dokumenterad effekt och du får pröva dig fram, men det är viktigt att alltid följa anvisningarna och aldrig överdosera.
 • Hur lång tid tar det innan kosttillskottet verkar?

  Det beror på vad det är för kosttillskott och om du har brist på de näringsämnen som kosttillskottet ska hjälpa dig med. Vissa kosttillskott kan ha snabb verkan, medan andra kan ta längre tid innan du upplever något resultat. Det är viktigt att alltid följa anvisningarna och inte överdosera.
 • Är kosttillskott säkra att ta?

  I allmänhet är kosttillskott säkra att ta när de används på rätt sätt. Men det är viktigt att följa rekommendationerna på förpackningen, och rådfråga en läkare eller dietist innan du tar kosttillskott, särskilt om du har hälsoproblem eller tar andra mediciner.
 • Hur påverkar kosttillskott hälsan på lång sikt?

  Det är fortfarande oklart hur kosttillskott påverkar hälsan på lång sikt eftersom det finns begränsad forskning på området. Men det är viktigt att använda kosttillskott med försiktighet och inte överskrida den rekommenderade dosen.
 • Hur vet man om man har brist på några näringsämnen?

  Det finns flera tecken på näringsbrist, inklusive trötthet, huvudvärk, hudproblem och svaghet. Ett blodprov kan visa om du har en näringsbrist, du kan beställa tester på nätet och antingen testa själv hemma eller på en blodcentral.
 • Vilka är de mest vanliga biverkningarna av kosttillskott?

  De vanligaste biverkningarna av kosttillskott inkluderar magbesvär, illamående, huvudvärk och förändringar i avföringen. Kosttillskott kan också interagera med andra mediciner, så man skall alltid rådfråga en läkare om man redan tar en receptbelagd behandling med läkemedel.
 • Kan kosttillskott ersätta en hälsosam kosthållning?

  Nej, kosttillskott kan inte ersätta en hälsosam kosthållning. De är designade att komplettera en hälsosam kost och inte ersätta den. En hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn och proteiner är viktig för att upprätthålla en god hälsa.

Är Maxulin en bluff eller fungerar det? Maxulin marknadsförs som en hjälp för män att…

Är T8 en bluff eller ett effektivt tillskott? Många konsumenter undrar om T8, ett kosttillskott…

Är VitaePro en bluff eller fungerar det? Diskussioner har förts angående VitaePros marknadsföringsmetoder och dess…