Testa din testosteronnivå

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Testosterontest

Testaosteronbrist är vanligare än du tror

Ett testosteron test kan du göra via olika aktörer på nätet där du skickar in ditt blodprov för analys. Det går även att göra ett testosteron test hemma med test-kit.

Bäst i test - testosterontest

Hemifrån utan läkarbesök
5/5

Gettested Hormontest (Testosteron)

Ett grundligt och snabbt test som du tar själv hemma.

Om du vill ha en djupgående undersökning av dina hormoner, kan det vara värt att göra detta test. Med hjälp av analysen av testosteron, DHEA, kortisol, östrogen och progesteron i saliven får du en heltäckande bild av dina könshormoner och binjurehormoner.

medisera-logo
Tillförlitligt
4.4/5

MEDISERA - Testosterontest

Rewells Blodpanel – Manligt Könshormon. Mäter din testosteronnivå genom blodprov som bokas på någon av Smolabs 50 provtagningsplatser i Sverige.

  • 14 analyser inklusive testosteron, LH, SHBG, prolaktin, kortisol, blodstatus, TSH samt T4 (fritt)

Om du upplever olika symptom som kan påvisa ett lågt testosteronvärde så kan du även söka hjälp via primärvården där en läkare undersöker dina värden. 

Läkaren kan begära blodprov för att utreda om du är drabbad av en minskad testosteronproduktion. Den vanligaste vägen för att utreda testosteronbrist är att gå är via primärvården. På senare år har det dock kommit nya sätt att testa sina testosteronnivåer på. Att skicka in ett blodprov till ett labb eller att genomföra ett salivtest hemma med hjälp av ett testkit är vanliga metoder. 

Lär dig mer om testosteronbrist

testosteron molekyl

Ett högt testosteronvärde

Höga värden av testosteron är relativt ovanliga. Det kan anses som en riskfaktor då de ofta upptäcks i hormonproducerande tumörer. Har du ett ovanligt högt testosteronvärde rekommenderar vi dig att kontakta vården.

depression

Ett lågt testosteronvärde

Ett lågt testosteronvärde kan bero på flera olika anledningar. Övervikt, olika läkemedel, sömn och kondition kan påverka testosteronnivåer. För män som redan gått igenom pubereteten kan det bero på problem med testiklarna. I sällsynta fall kan också män som behandlas med könshormonet östrogen få problem med testosteronvärden. För kvinnor kan ett lågt testosteronvärde bland annat bero på att man har opererat bort äggstockarna.

testosteron överkropp

Testosterontest hemma

Det är möjligt att utföra hemmatest för att ta reda på sina hormonnivåer. Ett hemmatest utförs via ett test på ditt saliv. Efter att du har utfört provtagning hemma så brukar det fungera så att du skickar in provet till ett labb. Vanligtvis får du resultaten på testningen inom någon vecka.

Varför ett testosterontest?

Testosteronnivån påverkar flera viktiga funktioner i våra kroppar. Symptomen man upplever kan anses vara diffusa eftersom det är symptom som många andra sjukdomstillstånd också påvisar. Trötthet, avsaknad av energi och en allmän nedstämdhet kan vara symtom på låga testosteronnivåer. Att inte känna sexuell lust och att ha en försämrad erektionsförmåga är även det symptom på testosteronbrist.

Genom att utföra ett testosteron test kan man ana om symptomen har att göra med testosteronbrist.

Vanligtvis görs en utredning där man jämför testosteronhalterna med andra symptom för att sedan fastställa en diagnos.

Olika människor har olika nivåer av testosteron, det finns inte direkt någon “normalnivå” som gäller för alla personer. Dock finns det självklart ett genomsnittligt värde som de flesta personer brukar ligga inom.

Hemmatester och tester på vårdcentral

Olika sorters tester

Det har blivit vanligt att utföra hälsokontroller digitalt. Det fungerar så att man beställer en hälsokontroll eller ett specifikt test för exempelvis testosteron och genomför en provtagning i ett drop-in labb. Efter att blodprovet är taget kan man läsa sina resultat på internet med kommentarer skrivna av en legitimerad läkare. En av de fördelar som finns med att utföra en digital hälsokontroll är att man endast behöver besöka en fysisk mottagning en gång. När du utför provtagning via primärvården behöver man oftast besöka den fysiska mottagningen flera gånger.

När man utreder testosteronbrist via den allmänna vården behöver man först och främst ta ledigt från arbete för att träffa en läkare. Sedan behöver man vänta på sitt resultat från blodprovet, för att efter det kunna träffa läkaren för att få reda på sina provsvar. Enkelheten med att utföra ett blodprov via andra aktörer har gjort det till ett väldigt populärt alternativ.

Det enda testosterontestet på marknaden som görs via saliv istället för blodprov. Efter beställning så skickas ett test-kit hem till dig och du tar proverna i lugn och ro innan du skickar vidare dem till labb för analys.

Testmetod: salivprov
Markörer som testas: testosteron

Ersätter inte den traditionella vården

Det är viktigt att tänka på att hälsokontroller som utförs via andra aktörer än den primära vården inte ersätter vanlig vård. Hälsokontroller och provtagningar via aktörer online bör ses som ett komplement till den allmänna vården. När du utför hälsokontroller digitalt så kommer du få ta del av en noggrann analys utförd av en läkare. Skulle dina värden vara utanför det normala så kan dock denna läkare skicka vidare dig på remiss till din vårdcentral för vidare utredning.

Testosterontest hos vårdcentral

När du upplever symptom som kan innebära testosteronbrist kan du besöka en vårdcentral för en utredning. Du kan ta blodprov som visar vilka halter du har av testosteron. Dessa blodprov måste alltid tas på morgonen. Det är vanligt att man vid misstanke om testosteronbrist genomgår en läkarundersökning för att utreda symptomen i samband med provtagning och analys av blodet.

En läkare kan fastställa diagnosen testosteronbrist om värdena anses vara låga i samband med vanligt förekommande symptom på testosteronbrist. Behandling kan ges där det huvudsakliga målet är att återställa den normala testosteronnivån i kroppen. En behandling med testosteron kan pågå i flera år eller livet ut.

testosterontest verktyg

Stickrädsla vid testosterontest

Att utföra hälsokontroll och testosteron test gör vi för att i slutändan må bättre och genomföra behandling om man diagnostiserats med testosteronbrist. Det är många som drar sig från att genomföra en läkarundersökning eller att ta blodprover eftersom upplever stickrädsla. Det finns dock hjälp att få, på apoteket kan man köpa receptfria hjälpmedel där man stoppar på ett plåster på armen där blodprovet ska tas. Plåstret har en bedövande effekt vilket kan hjälpa stickrädda personer att genomföra blodprov. 

Förberedelse inför test

Ett blodprov för analysering av testosteronnivåer tas oftast innan klockan 10 på morgonen. Det är vanligt att man blir ombedd att inte äta eller dricka någonting innan testet tas eftersom intag av mat och dryck kan reducera testosteronnivåerna.

Maxulin består av ingredienser som är speciellt framtagna för män och kan bidra till en reducering av besvär som orsakas av en sjunkande testosteronnivå.

Innehåll: magnesium, zink, vitamin B6 och Testofen®

Vanliga frågor om: Testosterontest
Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

  • Är ett salivtest lika pålitligt som ett blodprov?

    Nej. Ett blodprov som mäter testosteronnivåerna i kroppen kallas SHBG-test. Testet kontrollerar nivån på könshormonet som är bundet till ett protein. Detta protein kallas då SHBG (sex hormone binding globulin). Ett testosterontest där man provtar saliv kan påvisa en minskad testosteronhalt. Blodprov visar alltid ett mer pålitligt resultat än något salivprov kan göra.
  • Hur fungerar ett testosterontest online?

    Det finns flertalet företag som erbjuder hälsokontroller digitalt via blodprov. Det fungera så att man registrerar sig på aktörens hemsida och sedan beställer ett testosteron test. Man kan på aktörens hemsida se vart det närmaste tillgängliga drop-in labbet finns. Man besöker labbet och genomför ett blodprov. Det är vanligt att man tar 5-6 provrör som sedan skickas på analys. Man kan sedan läsa sina provresultat på aktörens hemsida och ta del av utförliga kommentarer skrivna av en legitimerad läkare.​
  • Är det säkert att beställa testosteron test online?

    Ja. Legitimering innan beställning sker med BankID när man beställer hälsokontroll via blodprov. Det är endast med BankID man sedan kan logga in på aktörens hemsida och läsa sina provresultat.

Är Maxulin en bluff eller fungerar det? Maxulin marknadsförs som en hjälp för män att…

Är T8 en bluff eller ett effektivt tillskott? Många konsumenter undrar om T8, ett kosttillskott…

Är VitaePro en bluff eller fungerar det? Diskussioner har förts angående VitaePros marknadsföringsmetoder och dess…