Gettested testosterontest

Hitta på sidan om: Gettested testosterontest

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Testosterontest via saliv

Testosterontestet från Gettested är ett test du tar hemma via saliv. Salivtestet samlar du på egen hand in hemma och skickar sedan in till labb för analys. När du lagt en beställning skickas det hem ett test-kit till dig för att du snabbt och enkelt ska kunna samla in saliv för provtagning.
Du samlar in salivprov vid tre tillfällen under en och samma dag. Provet skickas sedan till labb för analys och ditt provsvar får du digitalt så fort analysen av ditt prov är klar.

Ett salivtest mäter fritt testosteron – de aktiva hormoner som når mottagarreceptorerna. Det blir tydligare variationer vid mätning i saliv än i blod. Även kvinnor som misstänker för lågt eller för högt testosteron kan göra detta testet.

Testet samlas in vid tre tillfällen under en och samma dag:

1

Direkt när du vaknar

Första testet samlas in direkt när du vaknar på morgonen.

2

+ 30 minuter

Andra testet samlas in 30 minuter efter du vaknat på morgonen.

3

+ 60 minuter

Tredje testet samlas in 60 minuter efter du vaknat på morgonen.

* Förvara gärna ditt salivprov i kylen fram till att du postar det till labbet.

Testosteron är det manliga könshormonet som produceras i testiklarna och testikelväggarna. Det finns två testosteronhormoner – testoteron propionat vilket är ett svagt testosteronsubstitut och testoteron cypionat som har samma effekt på muskelmassa, libido och aggressivitet som på benskörhet.

Ditt saliv innehåller olika slags hormoner, bland annat testosteron. För att upptäcka testosteronbrist så kan ett salivprov tas. Detta görs enkelt hemifrån med hjälp av ett testkit som skickas på posten.

Så fort du har samlat ihop tre stycken provrör med saliv under en och samma dag så skickar du tillbaka proverna till labbet för analys. Genomför och skicka gärna iväg proverna samma dag i början på en arbetsvecka så att proverna inte fastnar i någon postterminal över helgen.

Efter genomförd laboratorieanalys får du ett genomarbetat svar digitalt. Om du vill ha ytterligare hjälp med att tyda dina provsvar så går det att köpa till en konsultation av en expert där just dina resultat gås igenom grundligt.

Samma test som hos sjukvården fast till mycket lägre priser

Digitalt provresultat på svenska som är enkelt att förstå

Svensk support både före och efter din beställning

Snabb leverans och analys av dina prover

Instruktioner för salivtest

Salivtestet ska samlas in på en och samma dag, allra helst i början på veckan så att du kan skicka in det för analys omgående utan att det fastnar i postterminal över helgen.

 • Om du borstat tänderna så vänta i minst 30 minuter innan du påbörjar testet.
 • Om du blöder från tandköttet så undvik att ta testet.
 • Undvik att dricka, äta, snusa, röka eller tugga tuggummi 30 minuter innan testet.
 • Undvik alkohol kvällen innan testet.
 • Tänk på att intag av hormonpreparat eller användning av krämer med hormoner påverkar ditt resultat.
 • Undvik användning av hormonpreparat 24 timmar innan testet om du inte vill att ditt intag ska inkluderas i din provresultatet.
 

Testosteron hos kvinnor och män

Testosterontestet från Gettested kan genomföras av både kvinnor och män som misstänker låga eller höga nivåer av testosteron. Eftersom testosteron är muskelbyggande och fettförbrännande kan låga nivåer ge minskad muskeltillväxt och göra att du förlorar muskler samtidigt som du lägger på dig mer kroppsfett, det i sig ökar risken för högt blodtryck, högt kolesterol, bukfetma och typ 2-diabetes.
Andra symptom på för låga nivåer testosteron kan vara minskad motivation, minskad sexlust, nedstämdhet och infertilitet.

För höga nivåer testosteron kan höja det sämre LDL-kolesterolet, öka risken för blodproppar, leda till förstorad prostata, underfunktion i testiklarna, acne och leverproblem. Kvinnor kan ibland märka av bland annat ökad hårväxt, acne och mindre bröst. Kvinnor med PCOS har ofta för höga nivåer testosteron i förhållande till östrogen och progesteron och det kan vara bra idé att testa även de hormonerna.

Tänk på att kvinnor och män har olika referensvärden för testosteron – något som tas hänsyn till i provrapporten.

Vanliga frågor om: Gettested testosterontest

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Vanliga frågor om Gettested testosterontest

  Testosterontest i saliv
  Average rating:  
   0 reviews