Allt om Omega-3

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som är viktiga för en mängd kroppsfunktioner, inklusive hjärtat, hjärnan, immunförsvaret och reproduktionen. Omega-3 finns i ett antal livsmedel, inklusive fisk, nötter, frön och grön sallad.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Omega-3
120 kapslar

Omega-3 Classic

Klassisk Omega-3 fiskolja på kapsel med vitamin D och E. Bra för hjärna, hjärta och syn.
omega3 classic
bäst i test

Omega-3 - Fleromättade fettsyror

Fettsyrorna i detalj är: Alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). ALA finns främst i vegetabiliska livsmedel som linfrö, rapsfrö och sojabönor, medan EPA och DHA främst finns i fet fisk som lax, makrill och sardiner. 

ALA omvandlas i kroppen till EPA och DHA, som också är de mest hälsosamma fettsyrorna av Omega-3, och det är dessa som kroppen behöver för att fungera optimalt. 

Samlingsnamnet på fettsyrorna “Omega 3” kommer från det grekiska ordet omega som är den tjugosjunde och sista bokstaven i det Grekiska alfabetet. Det hänvisar till platsen på fettsyran där det sista dubbelbindningen i kolkedjan finns.

I fettsyran och molekylen Omega-3 så har den tredje kolatomen från slutet en dubbelbindning.

Dubbelbindningen i fettsyran är viktig eftersom den påverkar hur fettsyran reagerar med andra molekyler i kroppen. Omega 3-fettsyror är dessutom essentiella fettsyror, vilket betyder att kroppen inte kan producera dem själv, utan att vi måste få i oss dem genom kosten.

Maten som vi äter innehåller mättat eller omättat fett. Det mättade fettet är mindre bra fett pga sitt fasta tillstånd. Mättat fett finns det mycket av i smör, korv, fläskkött och rött kött. Omättat fett däremot har en rinnande form och är ett nyttigt fett, som finns rikligt i fet Fisk, Linfrön och Linfröolja, Chiafrön och Rapsolja. Omega-3 är en fleromättad fettsyra.

En balanserad kost och tillräckligt med Omega-3 för en god hälsa.

Först och främst bör man äta en balanserad kost som innehåller alla sorters näringsämnen som kroppen behöver. Det innebär att du äter olika grönsaker, frukter, mejeriprodukter, kött, fisk, baljväxter, nötter, oljor och fullkorn.

Sen bör man optimera intaget av hälsosam kost som innehåller och är rik på Omega-3; Fet fisk som Lax, Makrill och Sill, Linfrön, Valnötter, Chiafrön, Oliver och oljor som Linfröolja, Olivolja och Rapsolja. 

Har man en tendens att periodvis slarva med maten, då finns det kosttillskott som man kan äta dagligen som innehåller de flesta livsnödvändiga vitaminerna och Omega-3.

Omega-3 funktioner för god hälsa

-En antioxidant som som skyddar cellernas membran.

-Bildar delar av cellmembran.

-Sänker blodtrycket.

-Involverad i bildandet av vävnader.

-Anti koagel i blodet – förhindrar blodproppar.

-Sänka kolesterol – och triglyceridnivåerna i blodet. 

-Stärker immunförsvaret – hindrar infektioner.

-Ökar mängden av neurotransmittorer i hjärnan.

-Förebygga neurodegenerativa sjukdomar.

-Sänker kortisolhalten i blodet – ökar testosteronhalt hos män

Omega-3 förebygger sjukdomstillstånd

-Minskar risken för blodproppar – Hjärtinfarkt och Stroke.

-Motverkar inflammation i blodkärl.

-Minskar risk för hjärt-kärlsjukdomar.

-Motverkar trötthet och depression.

-Förebygger plackbildning i blodkärlen 

-Stärker minnet och kognitiv förmåga. 

-Förebygger Alzheimer och Parkinson

-MInskar depression och ångest.

-Minskar ohälsa på grund av testosteronbrist.

120 kapslar

Omega-3 Classic

Klassisk Omega-3 fiskolja på kapsel med vitamin D och E. Bra för hjärna, hjärta och syn.
omega3 classic
bäst i test

Vad ska jag äta för att få i mig dagsbehov av Omega 3

För att uppnå optimala nivåer av Omega-3 så rekommenderar WHO – världshälsoorganisationen att man bör äta minst två portioner fisk i veckan, inklusive en portion fet fisk som lax eller makrill. Om du inte äter fisk, kan du äta nötter, frön, oliver och grön sallad för att öka din intag av Omega-3. Det är också möjligt att ta Omega 3-kosttillskott för att säkerställa att du får i dig tillräckliga mängder av fettsyrorna.

WHO – Världshälsoorganisationen rekommenderar ett intag av 250 mg Omega-3 per dag. 

Det optimala intaget enligt WHO är 2-4 g, beroende på ålder.

Vegetarisk mat med Omega 3

Om du föredrar vegetarisk mat, är det möjligt att få i dig tillräckliga mängder av Omega-3 genom livsmedel som Linfrön, Chiafrön, Valnötter, Rapsolja och gröna Bladgrönsaker. För att säkerställa att du får tillräckligt med Omega-3, rekommenderas det att du, som är vegan eller vegetarian, tar ett Omega 3-kosttillskott.

omega 3 kapslar

Var finns omega-3-fettsyror?

Omega-3-fettsyror finns i två huvudformer: eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). De kan båda hittas i fet fisk som lax och makrill, men DHA finns också i alger och EPA finns i linfrön och oliver.

Kosttillskott med Omega 3

Omega 3-kosttillskott finns i kapslar och som olja och är en bekväm och enkel lösning för att säkerställa att du får tillräckligt av fettsyrorna i din kost. Det är viktigt att välja en kvalitetsprodukt från en pålitlig källa och följa rekommenderade doseringar. Det är också en bra idé att rådgöra med din läkare innan du börjar ta ett Omega 3-kosttillskott, särskilt om du tar andra mediciner eller har diagnostiserats med en sjukdom.

Omega-3 och hjärt- och hjärnhälsa

En av de viktigaste hälsofördelarna med omega-3-fettsyror är deras förmåga att hålla hjärtat och hjärnan frisk. De kan hjälpa till att sänka blodtrycket och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Detta beror på deras förmåga att hämma produktionen av proinflammatoriska signalämnen i kroppen och öka produktionen av antiinflammatoriska signalämnen. Detta kan hjälpa till att förebygga inflammation i blodkärl och därmed minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

 • Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att sänka kolesterol- och triglyseridnivåerna i blodet. Detta kan hjälpa till att förebygga plackbildning i blodkärlen, vilket är en viktig orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. 

 • Omega-3-fettsyror hjälper till att förbätta blodcirkulationen och öka flexibiliteten i blodkärlen, vilket kan hjälpa till att förebygga hjärtinfarkt och stroke. 

 • Omega-3-fettsyror har en positiv inverkan på hjärnfunktionen. De kan hjälpa till att öka mängden av neurotransmittorer i hjärnan, vilket kan förbättra minne, kognitiv förmåga och humör. 

 • Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att förebygga neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, samt depression och ångest.

Man mår inte bra av för mycket Omega-3

Det är möjligt att äta för mycket omega 3 om du tar för stora mängder kosttillskott eller äter alltför mycket fet fisk. Överdriven användning av omega 3-tillskott kan leda till biverkningar som illamående och magbesvär. Det är därför viktigt att du alltid följer rekommendationerna på kosttillskottet eller rådfrågar en läkare eller annan vårdpersonal innan du börjar ta det. Det är också bra att variera din kost så att du inte äter för mycket av någon sorts fisk eller annat livsmedel som innehåller mycket omega 3.

Slutsats

Omega-3 består av fleromättade fettsyror som spelar en viktig roll i stora delar av kroppen. Fettsyrorna i Omega-3 kan förebygga och förhindra att sjukdomstillstånd uppstår, och förbättra den allmänna hälsan.

Man kan hålla sig frisk och undvika sjukdomar med ett sunt leverne som innebär att man inte röker och att man undviker eller lär sig hantera stress och minskar sitt alkoholintag.

Med regelbunden motion och en balanserad kost, som innehåller viktiga näringsämnen och Omega-3 så fungerar systemen i kroppen som de ska – och ger en god hälsa.

 

Omega -3 finns framförallt i fet fisk. Om du är vegetarian eller vegan så kan du få Omega-3 från Linfrön, Chiafrön, Valnötter och gröna Bladgrönsaker, och du bör också lägga till ett kosttillskott med Omega-3 så att du får en optimal nivå av Omega-3 för en god hälsa.

Vanliga frågor om: Omega-3
Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

 • Vad är Omega-3?

  Omega 3 är en grupp fleromättade fettsyror som är livsnödvändiga för en mängd kroppsfunktioner, inklusive hjärtat, blodcirkulationen, hjärnans funktion, immunförsvaret och reproduktionen.
 • Varför är Omega-3 viktigt?

  Omega-3-fettsyror har visat sig ha många hälsofördelar, inklusive att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förbättra hjärnfunktionen och minska inflammation i kroppen.
 • Hur får jag i mig tillräckligt med Omega-3?

  En bra källa till Omega-3 är fet fisk som lax, makrill och sill. Du kan också få i dig Omega-3 genom att äta linfröolja, chiafrön eller hampaolja, eller genom att ta tillskott i form av kapslar eller olja.
 • Kan jag äta för mycket Omega-3?

  Det är möjligt att äta för mycket Omega-3, men det är ovanligt. Överdriven användning av Omega 3 kan leda till biverkningar som matsmältningsproblem, blödningar och minskad blodkoagulation. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar 250 mg Omega-3 om dagen med ett maxtak på 2,0 gram.
 • Kan jag få Omega-3 från vegetabiliska livsmedel?

  Ja, det är möjligt att få i sig Omega-3 från vegetarisk mat, men det är svårare att uppnå rekommenderade nivåer eftersom de bästa källorna till Omega-3 är fisk. Vegetariska källor till Omega-3 inkluderar linfrön, chiafrön och valnötter, de har fettsyran ALA som sen omvandlas till de viktigaste formerna av Omega-3 fettsyrorna EPA och DHA.
 • Kan Omega-3 hjälpa mot depression och ångest?

  Studier har visat att Omega-3 kan ha en positiv effekt på symtom som är relaterade till depression och ångest. Det beror på att Omega-3-fettsyror har en antiinflammatorisk effekt i kroppen, som påverkar hjärnans kemiska miljö och därmed minskar symtom på depression och ångest.
 • Är Omega-3 bra för hjärnan och minnet?

  Ja, Omega-3 fettsyror är livsviktiga för hjärnans struktur och funktion, och kan bidra till att förbättra minnet, koncentrationen och inlärningsförmågan.
 • Kan Omega-3 hjälpa mot inflammatoriska sjukdomar?

  Ja, Omega-3-fettsyror har en antiinflammatorisk effekt i kroppen, vilket kan hjälpa till att lindra symtom relaterade till inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit och Crohns sjukdom. Det är dock viktigt att rådfråga en läkare innan du börjar ta tillskott av Omega-3 för att behandla en inflammatorisk sjukdom.
 • Kan Omega-3 minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar?

  Ja, det finns en del evidens som tyder på att Omega-3 kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom att sänka nivåerna av kolesterol och blodtryck, och att förbättra blodcirkulationen. Detta kan göra att hjärtat slår mer effektivt och minska risken för blodproppar.
 • Kan Omega-3 hjälpa mot astma och allergier?

  Det finns en del forskning som tyder på att Omega-3 kan ha en positiv effekt på astma och allergier, genom att minska inflammation i luftvägarna och lindra symtom som andnöd och hosta. Detta kan dock variera från person till person, och det är viktigt att rådfråga en läkare innan du börjar ta tillskott av Omega-3 för att behandla astma eller allergier.

Är Maxulin en bluff eller fungerar det? Maxulin marknadsförs som en hjälp för män att…

Är T8 en bluff eller ett effektivt tillskott? Många konsumenter undrar om T8, ett kosttillskott…

Är VitaePro en bluff eller fungerar det? Diskussioner har förts angående VitaePros marknadsföringsmetoder och dess…