Bockhornsklöver / Fenugreek

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Bockhornsklöver

En ört med många fördelar

Bockhornsklöver

Bockhornsklöver, eller fenugreek som den också kallas, är en ört som ofta används som smaksättare i många olika maträtter, ofta från Indien, Iran och Thailand. Bockhornsklöver används oftast i mat men även som kosttillskott. Växten har använts och funnits väldigt långt tillbaka i tiden, i flera tusen år har den varit populär att använda både i mat och för utvärtes bruk. Örten tillhör familjen ärtväxter och den lever i en säsongs blomning. 

Bockhornsklöver / fenugreek växer i det vilda runt östra medelhavet och i Kina. Det är vanligtvis fröet i bockhornsklöver som man använder i mat, det används dessutom för att reglera testosteronnivåer i kroppen. Det har även påvisat en positiv effekt gällande blodsockret och påverkan på tarmarna. Det är möjligt att äta bockhornsklöver som kosttillskott.

Bockhornsklöver som tillskott

Genom att ta testosteron tillskott i form av tabletter och kapslar med naturliga ämnen kan man öka sin testosteronproduktion och uppleva förbättringar i en del av kroppens olika funktioner. När man pratar om tillskott och tabletter för att förbättra testosteronnivåerna så är det på naturlig väg man vill öka produktionen. Bockhornsklöver tillskott som till exempel Testofen är till för att hjälpa till att reglera testosteronnivåerna och öka mängden fritt testosteron som i sin tur hjälper till med sexlust och ger en ökad livskraft. 

Många kosttillskott innehåller Testofen som är en koncentrerat extrakt av backhornsklöver. Maxulin är ett sådant.  

Andra naturliga ämnen som Zink, D-vitamin tillsammans med bockhornsklöver kan ge en bra effekt i kroppen där man säkerställer att man inte har brist på något av dessa ämnen som i sin tur ger en förbättrad förmåga att producera testosteron.

60 tabletter

Elexir Pharma Teston Man Balans

elexir pharma teston man balans
bäst i test
60 tabletter

Elexir Pharma Fenugreek Man

elexir pharma fenugeek man

Bockhornsklöver som krydda i mat

Bockhornsklöver är en beståndsdel i curry, dock inte enbart i curry. I maträtter som kommer från thailändskt eller persiskt ursprung används den ofta som en krydda. Bockhornsklöver beskrivs ofta ha en nötaktig smak som kan vara lite söt. Bockhornsklöver har mycket protein och kostfibrer i sig. Därför är den bra för ämnesomsättningen och för att hålla igång tarmarna. Andra positiva delar med bockhornsklöver är att det gör att blodsockret långsamt stiger samt att salivproduktionen förbättras och ökar.

Bockhornsklöver som medicin

Bockhornsklöver är väldigt känt för att ge mannen hjälp med fertiliteten och erektion. Det är påvisat att bockhornsklöver hjälper till att reglera och öka testosteronnivåerna vilket gör att det har varit ett populärt tillskott att ta när man har problem med sexlusten eller andra symptom som kan påvisa testosteronbrist. Studier har visat att problem med att få erektion och framförallt behålla erektionen har förbättrats, efter att ha använt kosttillskott med bockhornsklöver. Sexlusten i sin helhet har också ökat av män som har använt denna växt visar olika studier. 

Det har även påvisats att spermieproduktionen har ökats i studier där män har tagit extrakt av bockhornsklöver dagligen. Intaget av detta extrakt påverkade mängden fritt testosteron och förbättrade delvis muskelmassa, styrka och uthålligheten. 

100 g

Örtagubben Bockhornsklöver frö

örtagubbens bockhornsklöver frö
Billigast
120 kapslar

Better You Balans Man

better you balans man

Testosteron behandling med fenugreek

Bockhornsklöver anses vara säkert att inta för friska människor. Det är självklart alltid viktigt att följa anvisningar och aldrig inta för mycket av växten. Alla sorters kosttillskott har någon slags biverkning som kan inträffa för olika människor vid intag. Diarré och matsmältningsbesvär är mer vanliga biverkningar. En minskad aptit kan förekomma vilket kan vara skadligt om man har någon ätstörning.

Bockhornsklöver har påvisats ha en effekt på blodsockret, ofta som en positiv effekt för personer som har diabetes. Det är dock viktigt att ta bockhornsklöver tillskott i samråd med din läkare. Bockhornsklöver bör tas försiktig då man samtidigt äter diabetesmedicin eller andra ämnen som påverkar blodsockerhalten. 

Sammanfattning

Bockhornsklöver har länge visat sig vara en ört med många fördelar för människokroppen, enligt vetenskapliga studier. Den har använts flera tusen år tillbaka i både maträtter och för utvärtes bruk på kroppen. Bockhornsklöver är troligen mest känd idag för sin samverkan med testosteron. Det är vanligt att man idag söker olika sätt att öka sina testosteronnivåer eftersom det har sådan stor påverkan på vår sexualdrift bland annat. Genom att ta bockhornsklöver i samband med andra naturliga tillskott kan det påverka och förbättra testosteronproduktionen.

Bockhornsklöver är som tidigare nämnt dessutom bra för magen, det kan vara en klok idé att testa ta bockhornsklöver som kosttillskott om du har upplevt problem med erektionen eller sexlusten. Det kan också vara på plats att utföra en hälsoundersökning för att mäta sina testosteronnivåer i blodet. Det kan behövas behandling med testosteron om det skulle visa sig att man har låga nivåer av testosteron i samband med olika symptom som är typiska för detta.

Vanliga frågor om: Bockhornsklöver
Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

 • Vad är bockhornsklöver?

  Bockhornsklöver är en ört som också kallas för fenugreek eller bockhornsväxt. Den har sitt ursprung i Asien, men växer nu även i Europa och Nordamerika.
 • Vad används bockhornsklöver till?

  Bockhornsklöver används ofta som en naturlig behandling av olika hälsoproblem, såsom lågt blodtryck, åderförkalkning och låga testosteronnivåer. Dessutom sägs den ha positiva effekter på människors mentala hälsa och välbefinnande.
 • Hur tar man bockhornsklöver?

  Bockhornsklöver kan konsumeras genom att man dricker det som te, tar det som ett örtmedicinskt preparat eller använder det som ett kostillskott för att förbättra testosteronnivåerna.
 • Kan bockhornsklöver höja testosteronnivåerna?

  Det finns viss forskning som tyder på att bockhornsklöver kan ha en positiv effekt på testosteronnivåerna hos män. Det finns dock inga pålitliga studier som visar att bockhornsklöver har någon effekt på testosteronnivåerna hos kvinnor.