Hälsotester på nätet

Tack vare teknikens framsteg finns det nu möjlighet att beställa hälsotest på nätet. Om du går och oroar dig över ett hälsoproblem och har en aning om vad du vill ha svar på, så kan du beställa ett test online, utföra testet hemma eller på blodcentral och få svar på analysen inom ett par dagar.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Hälsotester

En traditionell form av hälsokontroll innebär besök på en vårdcentral, där man kan genomgå en rad tester för att få en fullständig bild av sin hälsa. En läkare eller sjuksköterska kan rekommendera vad som behövs för just din kropp, men ibland kan det vara svårt att komma ifrån arbetsplatsen eller andra vardagliga förpliktelser för att boka en passande tid och sen ha tid att genomföra besöket på vårdcentralen. 

För att göra det enkelt och bekvämt för människor att ta tag i sin hälsa, när det uppstår besvär och vid behov av regelbunden testning, så kan man beställa testet online. Man betalar ett kit, gör testet hemma och skickar in det till laboratoriet eller så beställer man testet på nätet och går på en drop-in tid på en blodcentral som ligger nära hemmet. 

Analyssvaret får man inom ett par dagar eller en vecka, beroende på vilket test som utförs. 

Det är viktigt att regelbundet genomföra hälsokontroller för att se över sin hälsa, och för att  upptäcka eventuella problem i ett tidigt skede. Man kan välja en form som passar ens livsstil och behov, från enkla hemtester till mer avancerade prover på en vårdcentral eller blodcentral.

Hemmatester

Det finns en mängd hälsotester som man enkelt kan göra hemma, som blodtrycksmätningar, mätning av blodsocker och tester för att upptäcka förhöjda kolesterolnivåer. Du kan också testa dig mot olika typer av allergier; vilka födoämnen du inte tål, pollen eller pälsdjur. Man kan göra tester som omfattar magen och tarmfloran och testa sig för att mäta halter av könshormoner som progesteron, östrogen och testosteron.

Allergitest

Symptom på att du inte mår bra 

Det finns ett flertal symptom som kan indikera på att du har hälsobrister, när symptomen inte försvinner så är det en god idé att testa sig och göra en hälsokontroll.

Man kan vara tillfälligt trött, känna sig stressad, ha huvudvärk eller ha ont i magen, symptomen kan variera i svårighetsgrad men man skall alltid ta dem på allvar om de stannar kvar och gör sig påminda längre än en vecka. Har man symptom som inte går över skall man söka hjälp och testa sig. Här är en lista på vanliga symptom som kan indikera att man inte är riktigt frisk eller att man har näringsbrist.

-Trötthet; Alltid trött, ingen ork att ta tag i saker och motionera – prokrastinerar allt.

-Stress; Nervositet, svårt att fokusera, magproblem, svårt att sova och koppla av.

-Håravfall; Begynnande tunnhårighet – man tappar hår.

-Sömnlöshet; Problem med att somna, vakna eller ha en obruten nattsömn.

-Depression; Ledsen, svårt att känna hopp, självmordstankar.

-Huvudvärk; Värk i huvudet som kommer och går, värk i nacke och axlar.

-Ont i magen; Smärta, ont när man äter, illamående, diarré, förstoppning.

-Ledbesvär; Ont i småleder, ont i knän, höfter eller rygg och svårt att röra sig.

-Hudbesvär; Eksem, Psoriasis, sår, rodnader, utslag och pigmentförändringar.

-Urinbesvär; Svårt att kissa, alltid kissnödig, tunn stråle och urinläckage.

-Menstruationsbesvär; PMS, genomblödningar, utebliven mens och mensvärk.

-Klimakteriebesvär; Vallningar med svettningar, torra slemhinnor och irritation.

-Övervikt; Bukfetma, svårt att röra sig och motionera.

-Impotens; Svårt med sexlust, fertilitet och problem med erektion. 

Du kan testa dig för hormonella besvär, problem med mage och tarmar, signalsubstanser, näringsbrist, Diabetes, kolesterol, PSA, Pollen och andra allergier mm. Det finns ett femtiotal tester som går att beställa online.

Hemmatest saliv

Salivtester är en enkel form av hälsokontroll som ofta känns bekvämare än blodtester. Genom att analysera saliven kan man få information om många faktorer som spelar en stor roll i vår hälsa och om hur vi mår. Det vanligaste hemmatestet är graviditetstestet där du får svar direkt och behöver du testa dig för Covid-19 så finns det salivtest att köpa hem. 

Har du sömnbrist kan du testa din nivå av melatonin. Du kan göra tester som innefattar hormonnivåer, såsom kortisol och de kvinnliga könshormonerna progesteron och östrogen. Du kan ta prov på halten av det manliga könshormonet testosteron och DHEA för att säkerställa en normal funktion på binjurar och testiklar.

Provtagningen kan göras hemma med ett enkelt salivprov, man blåser saliv genom ett rör ner i provbehållaren, som sedan skickas in till laboratoriet.

Hemmatest blodprov

Blodprov är den mest allmänt använda formen av hälsokontroll. Genom att analysera blodprover kan man få information om faktorer som nivåer av näringsämnen, hormoner, syre och syra-bas balans i kroppen, samt upptäcka eventuella sjukdomar och infektioner.

Blodprov kan också inkludera mätningar av nivåer av socker, kolesterol, leverfunktion och annat. När du tar ett eget blodprov hemma så sticker du dig själv med en provtagningssnål i fingret och pressar sen ut blodet antingen på ett speciellt papper eller till ett rör.

Blodprov som du kan göra på indikatorpapper hemma innefattar: Allergier med matintolerans, histaminintolerans, aminosyratest och antikropp Covid-19.

Blodprov som du gör till ett provrör hemma innefattar; Mineralbrist och näringsbrist, brist på olika vitaminer som D, B12, Omega-3, Omega-6 och järnbrist. Du kan mäta glutenintolerans, histaminintolerans och du kan också mäta insulin och olika markörer och antikroppar för att se hur sköldkörteln mår och fungerar.

Hemmatest urin och avföring

Urinprover är en enkel form av hälsokontroll som ofta utförs för att fastställa nivåer av viktiga ämnen i kroppen, som kreatinin, natrium, kalium och glukos. Man kan mäta signalsubstanser som serotonin och testa förekomst av både jod och tungmetaller i kroppen.

Urintester kan också användas för att upptäcka eventuella njurproblem, vätskebalansen och urinvägsinfektioner. Ett av de vanligaste urinproven är ett graviditetstest.

Med ett enkelt avföringsprov i ett rör så kan man få svar på olika problem med magen som IBS – en störning i tarmfunktionen, man också upptäcka Candida – en svampinfektion eller andra parasiter som orsakar magsjukdomar.

Hemmatest andning

Genom att andas ut i ett speciellt andningskit med provrör så kan man mäta fruktosintolerans och sorbitolintolerans, i ett annat utandningstest kan man mäta metan och vätgas i utandningsluften för att se om man lider av SIBO som indikerar en överväxt av tarmbakterier.

Hälsotest på blodcentral

För mer avancerade blodprover, rekommenderas du att besöka en blodcentral. De har utrustning, personal och laboratorier som är specialiserade på att utföra och analysera prover för att fastställa hälsoläget.

På webbsidor med hälsotester kan du beställa flera olika tester som utförs på blodcentraler, du behöver inte ta blodprov själv hemma, det gör en sköterska på blodcentralen. 

När du bestämt dig för ett test och betalat så skickas beställningen till en blodcentral nära dig, där du sen kan gå och ta blodprovet på en drop-in tid. När den efterföljande analysen är klar får du ett meddelande och kan se provsvaret i din journal på hemsidan. Du kan också få efterföljande rådgivning av en läkare om vad du skall göra härnäst, om du skall göra ytterligare tester, eller utföra en fullständig hälsokontroll. Om analysen visar bra värden så kan du få råd om när du bör testa dig igen. 

Omfattande Hälsokontroll

En omfattande hälsokontroll är en viktig investering i din hälsa och innebär en grundlig genomgång av din kropp och livsstil. När du gör en omfattande hälsokontroll så genomgår du en mängd tester, inklusive blod- och urintester och en fysisk undersökning. 

Den fysiska undersökning inkluderar att en läkare tar ett EKG på ditt hjärta och undersöker lungor, buk, leder och andra kroppsdelar för att säkerställa att de fungerar som de ska.

Proverna och undersökningar tillsammans med en medicinsk anamnes och en diskussion om din livsstil, inklusive kost, motion och stressnivå, hjälper läkaren att få en fullständig bild av din hälsa och att fastställa om det finns några hälsoproblem som kräver behandling.

Du får möjlighet att diskutera frågor och oro som du har och få professionella medicinska råd och rekommendationer, om du eventuellt behöver göra förändringar för att få en bättre hälsa.

Sammanfattning

Hälsokontroller med tester och provtagning är ett viktigt moment för att bibehålla en god hälsa, så att vi kan hålla oss friska. Det finns många olika alternativ att välja mellan;

Du kan beställa hälsotester på nätet och utföra dem själv hemma eller göra dem på en blodcentral. Genom att regelbundet utföra hälsokontroller kan vi upptäcka eventuella problem tidigt, vidta åtgärder och behandling och undvika allvarliga sjukdomstillstånd. Med regelbundna hälsotester kan du förbättra din livskvalitet och förlänga din livstid.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

    Är Maxulin en bluff eller fungerar det? Maxulin marknadsförs som en hjälp för män att…

    Är T8 en bluff eller ett effektivt tillskott? Många konsumenter undrar om T8, ett kosttillskott…

    Är VitaePro en bluff eller fungerar det? Diskussioner har förts angående VitaePros marknadsföringsmetoder och dess…