Vad är håravfall och hur kan det behandlas?

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Håravfall / Alopecia

Många upplever det traumatiskt att tappa mycket hår, att se i spegeln hur flikarna växer vid tinningarna eller känna att håret har blivit glesare och tunnare, man upplever “bad hairday” varje dag. Unga män som har ärftligt håravfall kan få en måne på hjässan i unga år, redan vid 17 års ålder, och det kan vara svårt att acceptera och ger både ångest och dåligt självförtroende. Idag lever vi i en digital tid med högupplösta kameror på telefonerna som används flitigt. Ungdomar tar konstant selfies, bilder på vänner och dokumenterar gärna sina upplevelser, för att sen lägga upp bilderna på olika sociala medier och plattformar. Utseendet spelar en större roll än någonsin och håret spelar en stor roll i utseendet och självupplevelsen. Även om de flesta män med tiden kommer över sorgen över att kalufsen är borta så upplevs det som ett trauma när håravfallet startar. 

En del kvinnor drabbas av håravfall i klimakteriet när produktionen av östrogen avtar och testosteronet dominerar, kvinnor ärver också genetiskt sitt håravfall. Även unga kvinnor som äter P-piller kan få en hormonell påverkan på hårtillväxten som ger tillfälligt håravfall.

Vad beror håravfall på?

Håravfall kan bero på en mängd orsaker, jag kommer att berätta om vilka dom är och vad man kan göra för att vända trenden och delvis stoppa håravfallet. Den absolut vanligaste orsaken är androgen alopeci som betyder ärftligt håravfall – cirka 75% av alla män drabbas även om de flesta drabbas senare i livet, män som tappar hår redan så tidigt som i tonåren är cirka 5 %.

Androgenetiskt håravfall drabbar även 20% av alla kvinnor, håravfallet kommer inte lika tidigt som hos männen, utan börjar vid 30 års åldern. Håravfallet är ärftligt och precis som hos de drabbade männen är det hårsäckarna som är överkänsliga för testosteron och som får en sämre funktion – för att till sist tillbakabildas.

Även om det ärftliga håravfallet dominerar så finns det många andra faktorer som kan ge håravfall. Det är bra att känna till dem, eftersom det finns flera exempel på sjukdomar eller tillfälliga kristillstånd i livet som ger håravfall –  men där håret växer tillbaka igen, helt naturligt.

Sjukdomstillstånd som kan ge håravfall

 • Sjukdomar i sköldkörteln
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Anemi (blodbrist)
 • Infektioner i hårbotten
 • Cancer
 • Diabetes
 • Stress
 • Svår infektion som tex influensa
 • Ätstörningar  som anorexia
 • Näringsbrist
 • Svampinfektion i hårbotten

En del av dessa sjukdomstillstånd som stress, svår infektion eller anemi kan botas ganska enkelt och när man fått bukt på själva sjukdomen, så kommer hårväxten i de flesta fall tillbaka cirka ett halvår senare. Hårtillväxten är också beroende av att man är hälsosam och får tillräckligt med näringstillförsel. Om näringen uteblir är det vanligt att håret drabbas.

Om man har varit sjuk och har tillfrisknat, äter bra och/eller tar kosttillskott, då kommer även hårtillväxten tillbaka. När man har fått en svampinfektion i hårbotten då kan man behandla den och få tillbaka sin hårväxt.

Läkemedel som kan ge håravfall

 • P-piller
 • Antidepressiva läkemedel
 • Blodförtunnande läkemedel som ges vid blodpropp – infarkter
 • Betablockerare (ges vid högt blodtryck)
 • Cytostatika (behandling mot cancer)
 • Litium (behandling mot psykisk sjukdom)
 •  

Om det är möjligt kan man byta ut sina P-piller eller antidepressiva läkemedel. Det finns också naturliga tillstånd som kan orsaka håravfall som graviditet, kvinnan får håravfall efter förlossningen men får tillbaka sin hårtillväxt ett halvår senare.

Andra ärftliga sjukdomstillstånd som utlöser håravfall

 • Alopecia areata, fläckvis håravfall som är en autoimmun sjukdom i hårsäckarna.
 • Alopecia totalis, man tappar allt hår på huvudet.
 • Alopecia universalis, man tappar allt hår på hela kroppen.

Androgen Alopeci - ärftligt håravfall

Man har länge trott att ärftligheten av håravfallet kommer från X – kromosomen det vill säga den könskromosom som man ärver från sin mamma. Man hittade genen på X-kromosomen och tog för givet att den genen dominerade hårtillväxten. Men genforskningen växer explosionsartat och nu har forskarna hittat nya genvarianter som påverkar håret på kromosomerna 13 och 20. Dessa gener kan ärvas från både mamman och pappan. Det finns vissa teorier som stöder att ärftligt håravfall kommer ursprungligen från en mutation av en gen.

Vad är DHT - Dihydrotestosteron

När pojkar går in i tonåren och börjar få skägg, kroppsbehåring, mörkare röst och större muskler då är det dihydrotestosteron som boostar manligheten hos pojken. DHT är en steroid och har dessvärre också funktionen att påverka hårsäckarna negativt när mannen blir äldre. Hårsäckarna krymper och hårstråna får kortare livslängd och trillar av fortare, till slut försvinner hårsäcken helt. Vissa män som inte ärvt håravfall drabbas knappast alls medan de flesta män får förr eller senare håravfall. 

När ska man söka vård för håravfall?

 • Om du drabbas allvarligt av håravfall och känner dig sjuk då bör du kontakta vårdcentralen och boka ett läkarbesök.
 • Om du tappat hår på ett ställe som ömmar, kliar och där huden är förändrad i färg, kontakta hudläkare.
 • Om du misstänker att läkemedlet som du fått utskrivet orsakar håravfallet då kan du kontakta läkaren och se om du kan byta läkemedlet.
 • Som kvinna skall du ta kontakt med läkare om du får tillväxt av hår på kroppen och dessutom drabbas av  oregelbundna menstruationer och håravfall på huvudet.
 • Om du tappar hår fläckvis på huvudet eller tappar allt hår – boka läkarbesök.

Vad kan man göra mot håravfall?

Det första man bör tänka på vad gäller håret är att leva ett hälsosamt sunt liv. Man bör äta en allsidig kost där man tillgodoser kroppens behov av viktiga näringsämnen. Det är viktigt att motionera så att blodgenomströmningen når hela kroppen. Att röka är det sämsta man kan göra eftersom rökningen påverkar hjärtat och blodkärlen. Har du drabbats av håravfall i samband med medicinering så bör du rådgöra med läkare om du kan byta din medicin och pröva en annan. Om du fått hudförändringar i hårbotten så bör du uppsöka läkare och om du tappar hår och känner dig sjuk. 

Om du vet med dig att du levt kanske ohälsosamt eller varit utsatt för stress en längre tid så kan du vända om och välja att börja leva sundare – avvakta och se om du får bättre hårtillväxt om ett halvår. Se till så att du får i dig dom vitaminer och mineraler som är bra för just håret.

Om inget hjälper så har du troligtvist ärvt ditt håravfall tillsammans med två tredjedelar av alla män – är hoppet ute då? Nej det finns metoder som du kan ta till. Idag finns det flera serum på marknaden som kan stimulera dina hårsäckar. Du kan ta vitaminer i tablettform och smörja in serumet där håravfallet har börjat att synas. Du kan också använda specialshampoo som är bra för hårsäckarna. Det är viktigt att du börjar så tidigt du kan, om du redan varit kal en längre tid så är det tyvärr försent för den del av huvudet där hårsäckarna försvunnit. 

Det finns alternativa kirurgiska metoder som hårtransplantation, där hårsäckar flyttas från den del av skallen där det fortfarande växer mycket hår – till den kala delen. En dyrbar historia men som kanske kan hjälpa en del unga män som lider av sin kala hjässa.

Det finns även en tatueringsmetod – skalp mikropigmentering där man “prickar” hela hjässan så att mannen visuellt ser ut att ha rakat hela skallen. 

Förr kammade män ofta över sin flint med långt hår från ena sidan, det ledde ofta till problem när vinden tog tag i håret. Tupé användes också flitigt, en liten bit peruk som fästes över den kala delen av hjässan. Idag accepterar de flesta män sitt arv och rakar av allt håret, eller låter frisören snagga ner sidohåret som är kvar för en snygg frisyr.

Om du nyligen börjat bli tunnhårig på vissa delar av huvudet så kan du sätta igång snarast med näringstillskott och serum för att rädda dina hårsäckar. Mycket forskning görs för att lösa problem med håravfall och det görs små framsteg hela tiden trots att lösningen är komplex.

Vitaminer mot håravfall

Hårsäckarna är beroende av vitaminer och mineraler för att fungera optimalt. Det finns en uppsjö av kosttillskott och produkter som du kan köpa för att tillgodose att du får i dig de nödvändiga vitaminerna och mineralerna, som tros vara de bästa för att hårsäckarna skall fungera. För att ditt hår skall vara tjockt, glansigt och friskt skall du inte lida av brist på dessa mineraler och vitaminer.  Du kan leta upp produkterna online, på apotek och i hälsokostaffärer.

Alternativt så kan du laga och äta en allsidig sund kost så att du får i dig de vitaminer och mineraler som är bra för håret. Beroende på vilken kost som du är van att äta kan du få i dig det som behövs, men det kan också vara så att du behöver ta kosttillskott för att tillgodose att du får allt det du behöver. Här kommer en liten lista med de viktigaste näringsämnena och vitaminer som du behöver för håret och för att minska håravfall.

Frukt som är rikt på C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn medans Tein och Koffein som finns i te och kaffe gör att kroppen har svårare att ta upp järn om du dricker dryckerna i samband med måltiden.

A-vitaminer är viktigt för att kroppens järnupptag, och påverkar  hud, slemhinnor och syn. Har du brist på A-vitamin får du sämre mörkerseende och både torrare hud och skörare slemhinnor. Du kan få ett bra upptag av A-vitamin som finns i retinol om du äter leverpastej, mjölkprodukter och äggula. Om du föredrar vegetarisk kost så finns A-vitamin i karotenoider som du hittar i morötter, röda och gula frukter. Kroppen omvandlar karotenoiderna till A-vitamin.

Järn krävs för att bilda hemoglobin som finns i röda blodkroppar. Det är hemoglobin som syresätter blodet som passerar lungorna. Har du järnbrist så blir du trött, du får inte tillräckligt med syre. Gott om järn finns i blodpudding, inälvor, kött och fisk, du kan också äta spenat, fullkornsbröd, linser, persilja, nötter och frön.

Du behöver B12 för att bilda röda blodkroppar, har man brist på B12 så kan du få symtom som trötthet, yrsel, koncentrationssvårigheter och en långvarig brist kan leda till bland annat försämrad känsel och depression. Brist på B12 ger ofta järnbrist som kroppen behöver för att bilda de röda blodkropparna. Bristen kan leda till anemi som inte är bra för hårväxten. Du kan bara få i dig B12 genom födan; Kött, fågel, fisk, ost och ägg. Veganer måste ta kosttillskott för att få i sig B12.

Påverkar fettsyror och hemoglobin. B7 bryter också ner glykogen, genom att nedbrytningen i tarmen fungerar bra så kan tarmen ta upp viktiga mineraler och vitaminer. B7 finns i ägg, avokado och andra grönsaker. En frisk tarm har Biotin. Man tror att Biotin påverkar hårsäckarnas celler positivt.

Zink är en viktig mineral för kroppen och immunförsvaret. Zinkbrist kan bland annat ge högt blodtryck, inlärningsproblem, humörsvängningar, acne och sämre sårläkning. Hjärnan behöver zink så en allsidig kost är nödvändig för att få i sig tillräckligt med zink. Du kan hitta zink i bönor, nötter som mandel, ostron, skaldjur och nötkött. Äter man enbart vegetarisk kost kan zinkbrist uppstå eftersom vissa ämnen i bönor och spannmål kan binda upp zinket och avlägsna det från kroppen. 

Serum mot håravfall

När du vänder dig till marknaden för kosttillskott så finns det väldigt många tips på kapslar med olika vitaminer och mineraler att inta och/eller serum att smörja din hårbotten med. 

Serum används två gånger dagligen för att väcka till liv de hårsäckar som håller på att bli sämre och som producerar tunnare hårstrån som har en relativt kort livslängd. Förutom att du använder serum finns det ytterligare schampo som skall vara bra för hårsäckarna. De flesta serum kräver att du fortsätter att använda dem, du kan inte sluta för då försvinner effekten. I en del fall ser man en skillnad ganska snart, i andra dröjer effekten, man uppmanar brukarna att inte ge upp utan att låta det gå ett halvår för att se effekten av serumet. 

Produkterna har namn som Laduti, Panthrix, Haioxol Forte, Cosphera hår, Hairpexin, Priorin, Alpecin, Rezilin, Thiocyn  och Regain för att nämna några. Krämerna innehåller bland annat redensyl, biotin, minoxidil, pantotensyra, aminosyror, zink och B-vitamin. Du kan också se serum där man inriktat sig på naturliga växter, örter och mineraler som; Grönt te, pepparmint, jojobaolja, aloe vera, lakritsrot, lökjuice, koffein, humle och pepparmint. 

Intressant är en relativt ny medicinskteknisk produkt på marknaden som kan redovisa goda resultat från en klinisk studie. Preparatet heter Provexin 100 HF.

Det hänger på håret - Provexin 100 HF

2016 inledde forskarna, Jan Faergemann från Department of  Dermatology och Thomas Hedner – Department of Clinical Pharmacology, en mindre klinisk studie på Sahlgrenska Universitetssjukhuset av serumet Provexin 100 HF. (se länk nedan) Serumet består av ett extrakt från pollen: A100 och ett lösningsmedel: Pentane 1,5 diol som öppnar upp hårsäcken för ett effektivt näringsupptag. I serumet ingår också; Aloe vera, vitamin E, zink klorid, zinkoxid och biotin. Pollenextraktet är allergenfritt.

Serumet är registrerad i EU som medicinsk teknisk produkt klass 1.

Studien utfördes på 20 manliga deltagare mellan 18 och 40 år som alla hade påvisat ärftligt håravfall – androgen alopeci. 

Av försökspersonerna som fullföljde studien fick  50% en ökning av hårväxten och så många som en 31 % fick en 100% ökning av hårstrån.

provexin logo
Gel mot håravfall

Provexin

Innehåller ämnen som skapar gynnsamma tillväxtbetingelser vid håravfall som beror på androgen alopeci.
provexin
bäst i test

För en del av deltagarna tog det från ett par månader till tre, innan man såg någon positiv verkan av serumet och en del kunde visa positiva resultat redan efter några veckor. Studien gick ut på att man ritade upp ett område av skallen på de 20 deltagarna och räknade hårstråna – man behandlade med Provexin 100 HF två gånger dagligen i 4 månader. Hårstråna räknades igen i tidsbestämda intervaller. Studien presenterades sen i Journal of Cosmetics. 

Viktigt att påpeka är att Provexin 100 HF hjälper inte på partier av hjässan som är kala där hårsäckarna redan tillbakabildats helt. Man behöver också ha tålamod och fortsätta behandlingen ett par månader innan man kan se resultat eller utesluta resultat.

Hur man uppfattas som människa hänger väl egentligen inte på håret, utan mer på de egenskaper man har som person och vad man delar med sig av sina färdigheter. Men håravfall upplevs fortfarande som ett stort problem av många, och därför är också en del av vetenskapen involverad i att hitta en lösning på problemet. Forskningen kring håravfall gör sakta men säkert framsteg och förhoppningsvis kan man i framtiden hitta den ultimata behandlingen, eller högst troligt påverka androgen alopeci och andra ärftliga tillstånd av håravfall med genteknik.

Länk till studien av Provexin.

Vanliga frågor om: Håravfall / Alopecia
provexin logo
Utmärkt!
Effekt
Prisvärd

50% av de män som fullföljde studien fick en ökad hårtillväxt.

Cirka en tredjedel fick en 100% ökad hårtillväxt.

Några av deltagarna kunde se ökad tillväxt av hår efter 2-3 veckor och för andra tog det längre  upptill 3 – 7 månader. 

KAMPANJPRIS: 149 kr 
Ordinarie pris 298 kr

 • Vad orsakar håravfall?

  Håravfall kan orsakas av många olika saker, till exempel ärftlighet, hormonella förändringar, sjukdomar eller skador på hårsäckarna. Det är viktigt att rådfråga en läkare för att få en professionell diagnos och råd om behandling.
 • Kan håravfall behandlas?

  Håravfall kan behandlas på olika sätt, till exempel med mediciner, kirurgi eller håravfallsprodukter. Behandlingen kan vara olika effektiv beroende på orsaken till håravfallet.
 • Kan stress orsaka håravfall?

  Stress kan påverka håravfall genom att påverka hormonbalansen i kroppen. Detta kan göra att hårsäckarna påverkas och orsaka håravfall.
 • Kan man förebygga håravfall?

  Det finns visserligen vissa saker man kan göra för att förebygga håravfall, till exempel att ta hand om håret på rätt sätt och undvika skadliga produkter. Men om håravfallet orsakas av ärftlighet eller annan underliggande sjukdom kan det vara svårt att förebygga.
 • Kan kost påverka håravfall?

  Kost kan påverka håravfallet genom att tillföra näringsämnen som är viktiga för hår och hårbotten. En balanserad kost rik på protein, vitaminer och mineraler kan hjälpa till att stärka håret och minska risken för håravfall.