PSA-prov, vad är det, varför skall man ta det och när är det dags att ta provet?
PSA är en förkortning och ett namn på ett protein Prostataspecifik antigen, som produceras av prostatavävnad och utsöndras i blodet. PSA-provet är en vanlig screeningmetod för att upptäcka prostatacancer. I denna artikel kommer vi att titta närmare på varför man tar PSA-prov, vad det innebär, vad som kan påverka resultaten och när i livet man bör ta ett PSA-prov.
Prostata (PSA) & manligt könshormon (testosteron)
Ett gediget blodprov från MEDISERA som mäter både PSA och testosteron.- 11 analyser inklusive blodstatus, PSA (prostata), manligt könshormon (testosteronnivåer), LH och S-SHBG
- En analys som konstaterar normala eller avvikande blodvärden jämfört med referensvärden
- Ett telefonsamtal från ansvarig läkare vid gravt avvikande provsvar
Vad är ett PSA-prov?
PSA-provet är ett enkelt blodprovstest som mäter nivåerna av prostataspecifik antigen – PSA i blodet. En läkare eller sjuksköterska tar blodprovet från en ven i armen, och det skickas sedan till ett laboratorium för analys.
PSA-nivåerna mäts vanligtvis i nanogram per milliliter (ng/ml).
Den främsta anledningen till att vuxna män tar PSA-prov är för att upptäcka prostatacancer. Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna hos män och en tidig upptäckt kan öka chansen för en framgångsrik behandling.
Man kan också välja att ta ett PSA-prov för att få reda på hur mycket testosteron man har i blodet.
PSA-provet används också för att övervaka behandlingen av prostatacancer. Om man har diagnostiserats med prostatacancer och behandlas, kan läkaren kontrollera nivåerna av PSA i blodet för att se om behandlingen fungerar.
Samlag före PSA-prov
Män bör undvika att ha sex eller onanera i minst två dagar före ett PSA-prov, eftersom det kan påverka PSA-nivåerna i blodet och ge ett missvisande värde. En prostataundersökning kan också påverka PSA-nivåerna och bör undvikas en vecka före provet.
Vid vilken ålder bör man ta PSA-prov?
PSA-provet rekommenderas för män över 50 år som inte har några symtom på prostatacancer. Om en man har en familjehistoria av prostatacancer eller andra riskfaktorer kan en läkare rekommendera att han börjar screena sig för PSA tidigare.
Så högt som 30% av all cancer som män drabbas av är prostatacancer, men prognosen är god, risken att dö minskar mycket på grund av PSA screening. Det finns ett fåtal fall under 50- års ålder, därefter ökar risken och peakar i 80- årsåldern. Sunda levnadsvanor minskar risken, men är ingen garanti för att inte drabbas av prostatacancer. Att ta PSA-prov regelbundet ökar chansen att sjukdomen upptäcks i tid och inte får en dödlig utgång.PSA prov värde
PSA-nivåer kan variera från man till man och kan också påverkas av flera faktorer som ålder, prostatastorlek, infektion i prostatan eller inflammation, urinretention, prostataundersökning och sexuell aktivitet. Vanligtvis anses PSA-nivåer under 4 ng/ml vara normala. Men högre nivåer kan indikera en störning i prostatan, inklusive cancer. Om PSA-nivåerna är höga kan läkaren rekommendera ytterligare tester som en biopsi för att bekräfta om det finns cancer.
Det är dock viktigt att notera att ett högt PSA-resultat inte alltid betyder att det förekommer cancer. Andra prostataproblem, såsom en förstorad prostata eller en infektion, kan också orsaka höga PSA-nivåer. Dessutom kan en man ha prostatacancer med normala PSA-nivåer. Därför är det viktigt att man konsulterar en läkare för att tolka resultaten.
PSA-nivåer kan också övervaka behandlingen av prostatacancer. Om PSA-nivåerna minskar efter behandling kan det indikera att behandlingen fungerar. Om PSA-nivåerna däremot ökar efter behandling kan det tvärtom indikera att behandlingen inte fungerar eller att cancern har återkommit.
Här är en vanlig skala för PSA-nivåer:
- Mindre än 2,5 ng/ml: Låg risk för prostatacancer.
- 2,5 till 10 ng/ml: Måttlig risk för prostatacancer.
- 10 till 20 ng/ml: Hög risk för prostatacancer.
- Mer än 20 ng/ml: Mycket hög risk för prostatacancer.
Men man bör komma ihåg att höga PSA-nivåer inte alltid betyder att det finns cancer och att läkaren kommer att använda ytterligare tester och undersökningar för att fastställa en cancerdiagnos. Det finns, som sagt, flera andra faktorer som kan påverka PSA-nivåerna som ålder, prostatastorlek, prostatainfektion eller inflammation, urinretention, prostataundersökning och sexuell aktivitet.
Om en man har höga PSA-nivåer efter ett PSA-prov, kan läkaren rekommendera ytterligare tester för att bekräfta om det finns prostatacancer.
Ytterligare tester för att diagnostisera eventuell prostatacancer
- Digital rektal undersökning (DRU): detta är en fysisk undersökning där läkaren känner på prostatakörteln genom ändtarmen för att bedöma storlek, form och konsistens.
- Bildundersökning: innefattar metoder som ultraljud, magnetisk resonanstomografi (MRT) och datortomografi (CT) för att undersöka prostatan och avgöra om det finns några tecken på cancer.
- Biopsi: är en invasiv procedur där läkaren tar små prover av prostatan genom att sätta in en nål genom ändtarmen eller mellan pungen och ändtarmen. Dessa prover skickas sedan till ett laboratorium för att undersökas för cancerceller.
- Urinprov: ett urinprov kan användas för att bedöma om det finns en infektion i urinröret eller blåsan, vilket kan orsaka höga PSA-nivåer.
Beroende på resultaten av dessa tester kan läkaren diagnostisera prostatacancer och bestämma vilken behandling som är bäst lämpad för patienten. Det är viktigt att notera att höga PSA-nivåer inte alltid indikerar cancer och att läkaren kommer att använda flera tester och undersökningar för att fastställa en diagnos.
Beställ ett PSA-prov online
Om du vill ha reda på vilka testosteronnivåer du har i blodet, om du vill screena dig för att du vet att det finns prostatacancer i släkten eller om du har åldern inne så kan du testa dig.
Du kan beställa ett enkelt PSA – prov online, för att få besked om halten av testosteron i blodet. Du tar ditt blodprov på en blodcentral med drop-in, som gör analys och du får svar av läkare i din journal online.
Du kan också beställa ett mer avancerat blodprov online:
Prostata PSA & Manligt könshormon, som innefattar 11 analyser, där det förutom blodstatus görs ett PSA-prov som mäter halten prostataspecifik antigen,
LH ett luteiniserande hormon som kan påverka testosteronproduktionen och
S-SHBG (sex hormone binding protein) ett transportprotein för testosteron.
Blodstatusen innefattar: Hb – hemoglobin, MCH – vikt av Hb i röda blodkroppar,
LPK – leukocyter, TPK- trombocyter, EPK – erytrocyter, EVF – hematokrit och
MCH – medelcellvolym.
Du får svar på analysen av en läkare och ytterligare rådgivning om eventuell behandling eller rekommenderad frekvens av framtida provtagning.
Sammanfattning
PSA-provet är en viktig screeningmetod för att upptäcka prostatacancer. Det är enkelt och smärtfritt och kan hjälpa till att upptäcka prostatacancer i tidigt skede, vilket kan öka chansen för en framgångsrik behandling.
Du kan online beställa ett enkelt PSA-prov för att mäta testosteronhalten i blodet eller ett mer avancerat blodprov som innefattar; Blodstatus, ytterligare hormoner relaterade till testosteron och ett PSA-prov.
Det är dock viktigt att notera att höga PSA-nivåer inte alltid betyder att man drabbats av cancer och att man bör rådgöra med en läkare för att tolka resultaten. Män över 50 år som inte har några symtom på prostatacancer rekommenderas att ta ett PSA-prov.
Om en man har en familjehistoria av prostatacancer eller andra riskfaktorer kan en läkare rekommendera att man börjar testa sig tidigare, redan innan 50-års åldern.
PSA-nivåer kan variera från man till man och kan också påverkas av flera andra olika faktorer. En hög PSA-nivå kan indikera en störning i prostatan, inklusive cancer, och läkaren kan rekommendera ytterligare tester för att bekräfta eller utesluta cancer.
PSA-prov
Ett test som mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet. Testet tar du själv hemma genom kapillärt blodprov (stick i fingret). Provet skickas till labb för analys.
Ta blodprov utan remiss. Mäter PSA och PSA kvot genom blodprov som bokas på någon av MEDISERAS provtagningsplatser runtom i Sverige.
- Mäter PSA och PSA-kvot