Hur ökar man testosteronnivåerna

Öka sina testosteronnivåer är någonting som man kan göra på flera olika sätt. Det är möjligt att få behandling mot testosteronbrist. Det finns flertalet olika behandlingsalternativ man kan genomgå för att öka sina testosteronhalter. Det finns även testosteron tillskott som innehåller naturliga ämnen som ska hjälpa testosteronproduktionen att öka. Man kan även på naturlig väg öka sina testosteronnivåer.

Att ha låga nivåer av testosteron kallas testosteronbrist. Man upptäcker ofta att man har testosteronbrist genom att mäta sina nivåer av testosteron med ett teststosteron test via blodprov eller saliv. Blodprovet jämförs sedan mot vilka symptom man upplever, blodprovet kombinerat med symptomen tas i beaktning av en läkare som sedan kan fastställa diagnosen testosteronbrist. Det finns flera olika metoder att använda för att öka sina testosteronnivåer och må bättre.

Trött man som behöver öka testosteron nivån

Ökad testosteronnivå ger ökad sexlust

Den sexuella driften eller sexuella lusten är starkt förknippad med testosteron. En av de vanligaste anledningarna till att man misstänker testosteronbrist är att man helt eller delvis har tappat sin sexuella drift. Det är vanligt att morgonerektionerna har upphört. Man kan känna problem eller svårigheter med att behålla sin erektion. Vi människor tänker ofta på sex i olika sammanhang, om man sällan tänker på sex men har gjort det förut så kan det också vara ett tecken på testosteronbrist.

Genom att behandlas med testosteron kan man återfå sin sexlust eller sexuella drift. Studier har visat att män i olika åldrar som har behandlats med testosteron snabbt har fått tillbaka sin sexlust genom att behandlas med testosterongel eller depåinjektioner. Det finns dessutom testosteron tillskott men dessa har inte bevisat effekten av testosteronet genom vetenskapliga studier.

Öka testosteron naturligt

Att öka sitt testosteron naturligt är helt möjligt. Vetenskapliga studier har visat att vi kan utföra olika moment som ökar testosteronnivåerna. Det som däremot inte är vetenskapligt bevisat är att detta skulle ge en långvarig effekt. Nedan kommer vi nämna ett flertal metoder man kan använda sig av som ska kunna öka testosteronproduktionen i kroppen.

  • Träna / utför fysisk aktivitet

Här talar man främst om att styrketräna. När man lyfter tunga saker så frisätts tillväxthormon och testosteron. Olika övningar som knäböj, marklyft, bänkpress, militärpress och liknande övningar där man lyfter tungt. Dessa kan öka testosteronproduktionen på kort sikt.

  • Tänk på sömnen

Din kropp producerar mer testosteron när du sover. Genom att sova mer så kommer det på detta sätt produceras mer testosteron. Det är vanligt att personer som har låga testosteronnivåer ofta sover dåligt. Bra sömn gör att man mår bättre på många olika områden förutom piggheten. Testosteron är ett praktexempel på detta.

  • Intervallträning / sprint

Genom att springa små korta sträckor intensivt kan man öka kroppens testosteronproduktion. Intervall-träning där man springer små korta sträckor är perfekt för att öka tillväxthormon och testosteronets produktion.

  • Ät bättre

En av de vanligaste faktorerna till testosteronbrist är övervikt. Genom att äta bättre och gå ned i vikt kommer dina testosteronnivåer per automatik  att bli bättre.

  • Zink och vitaminer

Ett ökat intag av Zink kommer att öka testosteronproduktionen. D-vitamin och vitamin B6 kommer att förbättra testosteronproduktionen. Olika naturliga ämnen hjälper testosteronet att produceras och därför det har blivit mer och mer vanligt att ta testosteron tillskott som är skapat av naturliga ämnen.

  • Minska alkoholintag

Alkoholkonsumtionen har en dålig effekt på testosteronproduktionen. Alkohol fungerar så att det höjer östrogenproduktionen och samtidigt sänker testosteronproduktionen.
 Man som tränar för att öka testosteron

Öka testosteron för kvinna/kvinnor

Varför kan kvinnor behöva öka sin testosteronproduktion? Kvinnor som ökar sitt testosteronintag kan ha enklare för att bygga muskler. Kvinnor har mycket lägre nivåer av testosteron i kroppen och därmed en hel del mer östrogen än män har. Kvinnor kan öka sina testosteronnivåer genom att äta mer fett som Omega-3 och på andra sätt förändra kosten. Genom att styrketräna, utföra intervallträning, sova bra och minska stress så kan kvinnor öka sin testosteronnivå. 

Öka testosteron med kosttillskott

Det har blivit relativt vanligt att man tar naturliga tillskott för att öka sin testosteronproduktion. Dessa tillskott består ofta av ett flertal olika naturliga ämnen som i sin tur ska hjälpa med produktionen av testosteron. Zink, ginseng och D-vitamin är några av de naturliga ämnen som används i tillskotten för att öka testosteronproduktionen. När man har brist på olika vitaminer och mineraler kan testosteronnivåerna sjunka.

När man har tappat sexlusten eller ofta känner sig trött och energilös är det vanligt att man misstänker testosteronbrist. Testosteron tillskott är något som har blivit ganska vanligt att testa i ett första skede för att se om man kan få igång testosteronproduktionen på egen hand. Även om det inte finns vetenskapligt bevisat att dessa tillskott fungerar så är det många som verkligen tycker att dessa tillskott fungerar genom att de ökar sexlust och ger ökad energi.

Sök hjälp och få behandling

Det är vanligt att gå obehandlad mot testosteronbrist i flera månader och ibland i flera år. Om du känner igen dig på några av de symptom som testosteronbrist kan leda till bör du söka hjälp. Man kan börja med att beställa ett blodprov via nätet för att sedan ta det i ett drop-in labb. Det är ett enkelt och smidigt sätt att göra en koll på hälsan. Det är ingen dum idé att ta reda på sina testosteronnivåer i blodet om man ofta känner sig trött eller kanske har tappat sexlusten.

Det är möjligt att behandlas med testosteron om det visar sig att man har låga nivåer av testosteron i blodet. Det finns injektioner eller olika gel som man kan applicera på huden. En testosteron behandling pågår ofta i flera månader upp till flera år, ibland kan behandlingen vara livslång. Genom att behandlas med testosteron har många människor upplevt att de har fått tillbaka sexlusten och dessutom fått en hel del energi och en allmän livskraft eller livsglädje. Eftersom många har gått utan behandling en längre tid så är skillnaden i humöret och förändringen av symptomen ofta väldigt tydliga när man har behandlats med testosteron och gör uppföljningar på mående jämfört med innan behandling. 

Man som har ökad testosteron