Finns det några hinder för att fortsätta att se till att man tillgodoser tillräckligt med omega 3 när man är gravid? Är det farligt för ens egna hälsa eller för barnet? Nej det är faktiskt tvärtom, i följande text kommer vi att titta närmare på vad Omega 3 är, hur det påverkar graviditeten och varför det är viktigt att äta Omega 3 under graviditeten.
Vad är Omega 3
Omega 3 är en grupp av fleromättade fettsyror som är viktiga för en mängd olika funktioner i kroppen. De tre vanligaste typerna av Omega 3-fettsyror är alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Den förstnämnda fettsyran ALA finns främst i växtbaserade livsmedel, medan EPA och DHA hittar man i fisk och skaldjur.
Så påverkar Omega 3 graviditeten
Omega 3-fettsyror har blivit allt mer populära de senaste åren, och det finns en stor mängd forskning som visar på dess positiva hälsoeffekter. Ett av de områden där Omega 3-fettsyror kan spela en viktig roll är under graviditeten.
Omega 3-fettsyror har visat sig ha många hälsofördelar för gravida kvinnor och deras ofödda barn. En av de viktigaste fördelarna är att det kan bidra till en hälsosam utveckling av fostret. DHA är särskilt viktigt för hjärnans och ögonens utveckling under fostertiden, och brist på DHA kan öka risken för för tidig födsel och låg födelsevikt.
Omega 3-fettsyror har också visat sig kunna minska risken för preeklampsi, en allvarlig graviditetskomplikation som kan leda till högt blodtryck och skador på organen. Dessutom bidrar Omega 3 till att minska inflammation i kroppen, vilket minskar risken för sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.
Tyvärr så gäller miljöförstöring även haven och miljögifter kan förekomma i fet fisk som lax och tonfisk. Miljögifter är inget man vill skall kunna nå fostret under utveckling, därför kommer du att få rekommendationer att undvika fisk som kan ha eventuella miljögifter.
När du handlar fisk så bör du kolla upp från var den kommer ifrån och om producenten har miljömärkta varor. Om du helt vill undvika fisk så kan du hitta kosttillskott som är producerade av alger och som är miljömärkta och innehåller Omega 3 – fettsyrorna
EPA och DHA.
Därför bör du äta Omega 3 när du är gravid
Att äta en hälsosam kost är viktigt under hela livet för att hålla sig frisk och stark, men det är särskilt viktigt under graviditeten. En kost som är rik på Omega 3-fettsyror bidrar till en hälsosam utveckling av fostret och minskar risken för komplikationer under graviditeten. Här är några av de bästa källorna till Omega 3-fettsyror:
- Fisk: Lax, tonfisk, sill och makrill är alla bra källor till EPA och DHA.
- Skaldjur: Räkor, krabba och musslor är också bra källor till EPA och DHA.
- Nötter och frön: Linfrön, chiafrön och valnötter är alla bra källor till ALA.
- Gröna bladgrönsaker: spenat, grönkål och broccoli är alla fina källor till ALA.
- Alger: Alger från miljömärkta producenter och fri från miljögifter, med DHA.
- Margarin och Oljor: Oljor från raps, majs och soja och vanligt Margarin innehåller fettsyran Omega 6.
Om man har svårt att få i sig tillräckligt med Omega 3-fettsyror under graviditeten kan det vara en god idé att ta ett kosttillskott. Många Omega 3-kosttillskott är gjorda av fiskolja eller alger och innehåller både EPA och DHA. Det är dock viktigt att tala med din läkare eller barnmorska innan du tar några kosttillskott, särskilt om du redan tar några andra mediciner eller har några hälsoproblem.
Sammanfattningsvis kan det vara mycket fördelaktigt för gravida kvinnor att äta en kost som är rik på Omega 3-fettsyror. DHA är särskilt viktigt för fostrets utveckling av hjärna och ögon under graviditeten, och Omega 3 kan också bidra till att minska risken för preeklampsi och andra hälsoproblem. Genom att äta fisk och skaldjur från välrenommerade producenter, alger, nötter och frön och gröna bladgrönsaker kan du säkerställa att du får tillräckligt med nyttiga Omega 3-fettsyror under graviditeten. Om du är osäker på om du får tillräckligt med Omega 3 eller om du överväger att ta ett tillskott, är det viktigt att du talar med din läkare eller barnmorska för att få råd och rekommendationer som passar just dig och din graviditet.