Överaktiv blåsa - Kissar ofta!

Behöver du gå på toaletten ofta eller känner du dig kissnödig mer eller mindre hela tiden då kan det hända att du har en utvecklat en överaktiv blåsa. Blåsan är överkänslig och du kan känna dig kissnödig ofta och har bråttom att springa till toaletten.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Hitta på sidan om: Överaktiv blåsa

Inkontinens eller prostatabesvär?

Det är vanligt att prostatan blir större med åldrandet och om du drabbats av BPH – Prostatahyperplasi (kan också kallas prostatahypertrofi) kan du uppleva symtom som urinträngningar, inkontinens och sveda när du urinerar. Inkontinens betyder att att du inte kan hålla tätt, ibland tränger urinen på, så att du får en mindre skvätt av urin i byxan.

överaktiv-blåsa

När man behöver gå ofta och kissa så gäller det också nätterna, och det leder till att du får en störd nattsömn. Eftersom nattsömnen är så oerhört viktig för både reparation och vila för både fysiken och psyket, så bidrar det ofta till sämre hälsa att behöva springa upp – en eller flera gånger varje natt. 

Det finns flera orsaker till att man drabbas av trängande behov att gå och kissa ofta, och om du upplever det som ett problem så bör du kontakta vårdcentral och få träffa en läkare. Oftast krävs det en utredning för att ta reda på orsaken, men du kan få hjälp så att besvären lättar.

I godartad Prostatahypertrofi sväller cellerna och prostatan blir större medans i godartad Prostatahyperplasi delar sig cellerna och blir fler celler som dock är godartade.

Överrinningsinkontinens
- skvättar av urin i byxan

Män drabbas oftare av överrinningsinkontinens, urinblåsan blir överfull och små skvättar av urin trycks ut i prostatan och ner i urinröret. Detta tillstånd är skadligt för njurarna och viktigt att söka vård för.

Trängningsinkontinens
- bråttom till toaletten

Vanligast bland kvinnor. Känslan av att vara väldigt kissnödig kommer väldigt snabbt och det är bråttom att uppsöka toaletten.

Ansträngningsinkontinens
- urin läcker vid ansträngning

Vanligast bland kvinnor. Ansträngningen kan vara hopp i gymnastik, hosta eller en nysning. Lite urin läcker ut. Kvinnor kan också drabbas av blandinkontinens som är en blandning av både trängning – och ansträngningsinkontinens.

Orsaker till överaktiv blåsa

Om du drabbas av en överaktiv blåsa kan det finnas flera tillstånd som är orsaken till besvären.

  • Fel i signalerna mellan hjärnan och urinblåsan.
  • Stress eller psykologiska anledningar.
  • Blåsans vävnad har blivit äldre.
  • Blåsans muskulatur har blivit sämre.
  • Blåsan har mist sin spänst efter strålning eller kemoterapi.
  • Orsak; Multipel Skleros, en nervsjukdom.
  • Förändringar i CNS-centrala nervsystemet.
  • Förstorad prostata.
  • Andra sjukdomar i Prostatan.

Hjälp och medicin mot överaktiv blåsa

Vad kan man göra när man har en överaktiv blåsa? För kvinnor gäller bäckenbottenträning som handlar om att knipa och kontrollera muskulaturen runt urinröret, vaginan och ändtarmen. Kvinnor som fött barn har en fördel genom att de redan ofta kan dessa övningar, som är vanligt att utföra efter förlossningen. Det kan ta tid innan man hittar rätt sätt att träna bäckenbotten. Man skall inte heller stressa med toalettbesök utan kissa klart så att blåsan blir tom, detta är en blåsträning och förhindrar också urinvägsinfektion, bakterier förökar sig lättare när en liten del av urinen finns kvar i blåsan. 

Män kan också göra bäckenbottenträning genom att träna alla muskler kring penis, pung och ändtarmen. Det är också viktigt att träna blåsan och inte gå och kissa i onödan.

Man kan se över hur mycket man dricker, tänka på, hur mycket och när man intar dryck innan sänggående och man bör dagligen minska ner på kaffe och te som är urindrivande. 

När urinblåsan är överaktiv så dras muskler samman så att du får en signal från hjärnan om att du behöver tömma blåsan. Du kan inte styra dessa muskler, och för att dämpa känsligheten i blåsan så kan du få mediciner som antimuskariner som förhindrar att transmittorsubstansen acetylkolin sätter sig i muskarinreceptorerna. Denna medicinering leder till att muskelns sammandragningarna dämpas och din blåsa blir mindre känslig.

Det finns inkontinensskydd för både män och kvinnor som du kan använda tills du blivit hjälpt. 

När du har problem med blåsan så bör du söka medicinsk hjälp, en utredning kan tala om vilken typ av medicinering eller kosttillskott som kan lindra dina besvär.

Godartad prostataförstoring

På en man sitter en körtel – prostatan runt urinrörets inre del. Det är vanligt att prostatan växer med åldern och utövar ett tryck på urinröret så att det blir svårare att kissa.

Prostatahyperplasi – BPH drabbar främst äldre män som märker att urinstrålen blir mindre, man får uppehåll i strålen flera gånger när man kissar, blåsan känns inte tömd och man får trycka på – för att kissa klart. Det kan också läcka en skvätt urin när man blir kissnödig. Du upplever också att du måste kissa oftare.

Bland män som är över 50 år så har ca 50% en prostataförstoring och procenten ökar sen till att över 90% av alla män över 70 år har en godartad prostataförstoring. Så du är inte ensam om du upplever symtom på godartad prostataförstoring.

Du bör kontakta vårdcentralen och träffa en läkare om du upplever symtomen. Läkaren kollar prostatan och urinblåsan. Du får lämna blodprov och också ett urinprov för att utesluta urinvägsinfektion. Ofta tar läkaren ett PSA-prov. Provet visar om du har förhöjda värden av PSA i prostatan, som kan indikera på godartad prostataförstoring men också prostatacancer.

Läkaren kan också göra en röntgen eller en ultraljudsundersökning av av blåsan.

Kosttillskott och vitaminer mot godartad prostataförstoring

Det finns flera kosttillskott på marknaden som anses hjälpa mot godartad prostataförstoring. 
De har vanligtvis ingredienser som; Pygeum Africanum, zink, Lykopen och vitaminer.

Tillhör familjen rosväxter, och extraktet tas från barken av ett Afrikanskt körsbärsträd som odlas i plantager. Extraktet är känt för att hålla tillbaka prostatahyperplasi – BPH – förstorad prostata och även cancer i prostatan. Pygeum Africanum tros ha en antiinflammatorisk effekt och minska överkänslighet i urinblåsan.

Det har gjorts europeiska studier av Pygeum Africanum, där man dragit slutsatsen att extraktet har en god effekt på godartad prostataförstoring och ger i längden mannen en bättre funktion av urinvägar och sexualitet. Inga biverkningar av Pygeum Africanum har hittats i dessa studier. Du kan köpa extraktet i kapslar från hälsokostaffärer och i kosttillskott online. 

Är en antioxidant och en karotenoid som liknar karoten. Lykopen utvinns framför allt från tomater men även andra orange och röda frukter och grönsaker som; Grapefrukt, guava, nypon och paprika. Tomater som odlas i solen har mer Lykopen än tomater från växthus och upphettade tomater ger mer Lykopen till kroppen än kalla tomater. Lykopen är tillsammans med vitamin C en stark antioxidant. Om du vill köpa kapslar med Lykopen kan du hitta de i hälsokostaffärer, på nätet och på  apoteket.

Är ett spårämne och en antioxidant som skyddar cellerna, förutom att den är bra för hud, naglar och hår, så finns zink naturligt i muskler, skelett och i prostatan. Man tror att zinkbrist kan leda till impotens och förstorad prostata. I kosten finns det zink i skaldjur, kött och bönor. Du kan köpa kosttillskott med zink på nätet och på apotek.

Duroxin ett kosttillskott mot överaktiv blåsa och prostatabesvär

Det finns flera preparat som innehåller en eller flera av ingredienserna; Pygeum Africanum, zink, Lykopen och vitaminer. Dom heter; ProstaCare, ProstarOn, ProstaSure och Prostabona plus mm.

Jag har valt att berätta om kosttillskottet Duroxin som innehåller alla de viktigaste ingredienserna för att lindra besvär vid godartad prostataförstoring. 

Duroxin produceras av  Novital AS, ett Norskt företag som tillverkar kosttillskott som Provexin och Maxulin. Duroxin består av 1-2 kapslar som du intar dagligen i samband med måltid. Kapslarna innehåller förutom extraktet Pygeum Africanum, Lykosin, vitaminer och Zink, Urtica dioica – brännässla som anses vara en ört som renar och är antiinflammatorisk.

Duroxin är ett kosttillskott som kan ge hjälp när man har problem med blåsan, urinering och prostatan. Kosttillskottet bidrar till  att det blir lättare att tömma blåsan helt, att hämma tillväxten av prostatan och som resultat vara fri från urinläckage och att slippa att gå upp och kissa på nätterna. Duroxin kan hjälpa mannen så att urinblåsan och nedre urinvägarna fungerar normalt igen.

Du kan beställa kosttillskottet på nätet och det ingår i en prenumeration, som du kan säga upp utan bindningstid. Kunder som använt Duroxin har märkt förändringar till det bättre ganska snart, men bäst fungerar kosttillskottet om du ger det en chans och fortsätter att ta det i ett halvår. Har dina besvär avtagit så bör du fortsätta ta kosttillskottet för att behålla en normalt fungerande blåsa och prostata.

Du skall veta att när du har besvär med överaktiv blåsa eller prostatabesvär så bör du göra en läkarundersökning. Tar du kosttillskott så är det viktigt att berätta om kosttillskottet och rådgöra med läkaren så att kosttillskottet inte krockar eller tar ut annan medicinering. Om du är frisk så kommer läkaren troligtvis att rekommendera att du prövar ett kosttillskott. 

Kom ihåg att du inte är ensam om att lida av besvären, och att det finns enkel hjälp att få för att fungera normalt igen.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

    Är Maxulin en bluff eller fungerar det? Maxulin marknadsförs som en hjälp för män att…

    Är T8 en bluff eller ett effektivt tillskott? Många konsumenter undrar om T8, ett kosttillskott…

    Är VitaePro en bluff eller fungerar det? Diskussioner har förts angående VitaePros marknadsföringsmetoder och dess…