Kollagen – för bättre hår, hud och leder

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och bidrar till elasticitet och stadga i hela kroppen. Det finns naturligt i maten vi äter men ibland kan ett tillskott behövas om man exempelvis vill förebygga rynkor i huden eller stärka håret och dess kvalitet.
Hitta på sidan om: Kollagen – för bättre hår, hud och leder
Vanliga frågor
Är VitaePro en bluff?
Utmärkt!
Effekt
Prisvärd

Så många som 86% upplever att de blivit mer aktiva och 9 av 10 rekommenderar andra att ta kosttillskottet VitaePro.

Innehåller Boswellia serrata som gör så att lederna i kroppen skall kännas behagliga och fungera bra.

KAMPANJPRIS: 159kr 
Ordinarie pris 318 kr

Kollagen är en typ av protein som finns i kroppens bindväv, inklusive hud, hår, naglar, senor, brosk och ben. Det är det mest förekommande proteinet i människokroppen och spelar en viktig roll i att bibehålla struktur och styrka i vävnader.

Kollagen kan liknas vid en byggsten som ger elasticitet och stadga i hela kroppen.

Namnet kommer från Grekiskans Kolla som betyder lim. Kollagen har en klistrig konsistens.

Kollagen kosttillskott

Ett brist på kollagen kan leda till en rad symtom, inklusive rynkig och slapp hud, ledvärk och sköra naglar. När vi närmar oss trettioårsåldern så minskar produktionen av kollagen i kroppen. Vi får med åldern fler rynkor och har inte riktigt samma spänst i huden som i yngre år. Leder brukar också göra sig påminda med stigande ålder.

Förutom kollagenets potential för hud, hår och naglar är kollagen också tänkt att ha antiinflammatoriska egenskaper och kan vara gynnsam för ledhälsan.

Det har blivit populärt att ta kollagen som kosttillskott i form av kapslar eller pulver. Annonsörerna lovar en föryngring av huden, bättre hår och naglar och dessutom smidighet i leder. 

Det finns fyra olika typer av Kollagen;

Kollagen typ 1 Benvävnad.

Kollagen typ 2 Broskvävnad.

Kollagen typ 3 Inälvor.

Kollagen typ 4 Hudens membran.

Celler i kroppen producerar eget kollagen men produktionen minskar med åren.

Grönsaker och frukter som innehåller mycket C vitamin är bra för den egna kroppens produktion av Kollagen.

Kollagen finns helt naturligt i maten vi äter, det vill säga om vi äter kött från ko, inälvor som lever och njure, benmärg, senor, buljong från kokta ben och hud från kyckling. Även fisk innehåller Kollagen. 

Magen spjälkar Kollagenet och tar upp näringsämnen i mindre beståndsdelar, som aminosyror och dess peptider, som vi har behov av i kroppen.

Om man är vegetarian eller vegan då blir det ett problem att få i sig Kollagen både genom mat och kosttillskott, men C- vitamin är alltid bra eftersom det hjälper kroppen att producera Kollagen. Det finns även så kallade Kollagenboosters på marknaden som innehåller just C-vitamin och proteinpulver från Ärtor.

Kollagen biverkningar

Kollagen är ett kosttillskott som anses säkert att ta. Men man bör starta med lägre doser för att vänja magen. Vissa personer kan ha en allergisk reaktion mot kollagen så om man är allergiker så får man pröva sig fram med mindre doser. 

Man bör hålla sig till tillverkarnas rekommendationer av dagligt intag och inte överdosera eftersom stora mängder kollagen kan störa blodkoaguleringen.

Kollagen för hud

Kollagen säljs ofta som ett sätt att minska rynkor och förbättra hudens allmänna utseende. Även om det är sant att kollagen är viktigt för att bibehålla hudens elasticitet och fasthet, är det inte bevisat att kollagen direkt kan ta bort rynkor. Men vissa studier har visat att oral kollagen kan förbättra hudens fuktighet och elasticitet, vilket leder till ett ungdomligare utseende.

Det finns fler faktorer än brist på kollagen som ger sämre hud som; UV – strålning, rökning eller dålig kosthållning och osunt leverne.

Studier signalerar vissa positiva effekter, men fler studier behövs för att bekräfta dessa resultat och för att fastställa den optimala doseringen och varaktigheten av tillskottet.

Kollagen för hår och naglar

Kollagen säljs också för att förbättra hälsan i hår och naglar. Proteinet kan hjälpa till att stärka och skydda dessa strukturer, vilket leder till tjockare, starkare hår och naglar.

För hår och naglar, har studier visat att kollagen tillskott kan öka styrka och tjocklek på hår och naglar, men mer forskning behövs för att bekräfta resultaten.

Kollagen för leder

För lederna, har studier visat att oral kollagen kan hjälpa till att minska ledvärk och förbättra rörlighet hos personer med osteoartrit. Artros i en led beror på en inflammation som gör att att brosket bryts ner i leden. Artros är smärtsamt eftersom benpiporna gnids mot varandra utan det mjuka brosket som mellanlager och stötdämpare, vilket leder till sämre rörlighet och i slutändan en sämre livskvalitet.

 Men bevisen för att kollagen förbättrar brosket i lederna är fortfarande inte helt avgörande, och mer forskning behövs för att bekräfta effektiviteten av kollagentillskott för ledbesvär.

Kollagen Pulver

Såväl kapslar som pulver med kollagen är orala kosttillskott, och de är båda avsedda för att öka mängden kollagen i kroppen. Det finns dock några skillnader att beakta när man bestämmer sig för vilken form av kollagentillskott man ska använda.

En viktig skillnad är hur snabbt kollagen absorberas i kroppen. Kollagenpulver kan blandas i vätskor, som vatten eller juice, vilket gör det möjligt för snabbare och ett mer fullständig upptag i tarm och mage. Pulvret anses också vara en renare form av Kollagen.

Tabletter måste däremot brytas ner av magen innan Kollagenet kan absorberas, eftersom tabletter eller kapslar ofta innehåller andra ingredienser, som hjälpämnen och bindemedel och som kan påverka absorptionen och biotillgängligheten av Kollagen.

En annan skillnad är bekvämligheten av tillskottet. Tabletter är lätta att ta med sig när man reser och en del sväljer hellre en kapsel än att blanda ut ett pulver. Pulver kan däremot vara mer mångsidiga eftersom de kan tillsättas i olika mat och drycker.

Valet mellan tabletter och pulver skiljer sig individuellt och är en fråga om personlig preferens och vad som fungerar bäst för ens livsstil. Det är viktigt att komma ihåg att båda former av kollagentillskott kan vara effektiva, men det är bäst att välja en etablerad märke. 

Studier om Kollagen

Det har genomförts flera kliniska studier som har undersökt effekterna av kollagentillskott på olika aspekter av hälsan, inklusive hud, hår, naglar och leder. Även om vissa studier har hittat positiva effekter från kosttillskott med Kollagen så är det viktigt att notera att resultaten inte är konsekventa i alla studier och mer forskning behövs för att fullt ut förstå effekterna av Kollagentillskott.

Det är viktigt att notera att kvalitet och dos av kollagentillskott, samt individens hälsotillstånd, kan påverka resultaten av studier. 

Man bör också vara medveten om att vissa påståenden som görs av företag bör betraktas kritiskt. Ta gärna råd från en hälsocoach som vet vilka kosttillskott som fungerar bäst och prova sen själv att äta Kollagen och se om du får hjälp.

.

Testosteron
Average rating:  
 0 reviews
Är VitaePro en bluff?
Utmärkt!
Effekt
Prisvärd

Så många som 86% upplever att de blivit mer aktiva och 9 av 10 rekommenderar andra att ta kosttillskottet VitaePro.

Innehåller Boswellia serrata som gör så att lederna i kroppen skall kännas behagliga och fungera bra.

KAMPANJPRIS: 159kr 
Ordinarie pris 318 kr

Fertilitet kan påverkas av en mängd faktorer, bland annat testosteronnivå. Läs mer om vad du…

Blodsocker är en term som syftar på nivån av glukos – socker, i blodet och…

Att ta hand om och hålla koll på sin generella hälsa med hjälp av hälsotester…

 • Vad är kollagen?

  Kollagen är ett av kroppens vanligaste protein som i mindre beståndsdelar består av olika aminosyror och peptider. Proteinet fungerar som en byggsten i kroppens bindväv och finns i ben, brosk, senor, hud och naglar.
 • Vad är kollagen bra för?

  Kollagenet ger struktur och elasticitet i kroppens vävnader.
 • Vilken mat innehåller mest kollagen?

  Mat som är rik på kollagen inkluderar benbuljong, kött, inälvor, kycklinghud och fisk. Frukt och grönsaker med C -vitamin, innehåller inte Kollagen men hjälper kroppen att producera kollagen.
 • Hur vet man att man har brist på kollagen?

  En brist på kollagen i kroppen kan leda till en rad symtom, inklusive rynkor, slapp hud, sköra naglar och ledvärk. När vi blir äldre så producerar kroppen mindre kollagen, vilket kan bidra till dessa symtom.
 • Kan kollagen ta bort rynkor?

  Nej redan bildade rynkor kan troligtvis inte raderas, men Kollagen kan bidra till att huden blir mer elastisk och att man får mindre nya rynkor.
 • Hur påverkar kollagen magen?

  Det är i tarmen och magen som kollagenet spjälkas - bryts ner till aminosyror för att blodet skall kunna ta upp de mindre beståndsdelarna, liksom all näring som vi tillför kroppen.När man tar kosttillskott med Kollagen då skall man inte överdosera den dos som tillverkarna rekommenderar. Har man en känslig mage så kan man vänja magen genom att mindre doser till att börja med.
 • Var handlar man kollagen?

  Överallt - kollagentillskott finns online, i hälsokostaffärer och receptfritt på Apoteket.

Inkontinens eller prostatabesvär? Det är vanligt att prostatan blir större med åldrandet och om du…

Varför gör det ont leder och muskler? Att ha ont i leder och muskler är…

Kosttillskott för att öka nivån PREMIUM! ☆☆☆☆☆ 5/5 Maxulin Kosttillskott Ett kosttillskott speciellt framtaget för…

Testosterontillskott Naturliga tillskott med testosteron för män är något som har blivit ett hett ämne…

Medelåldern är något som för med sig en del hälsoeffekter. En viss nedgång i hälsan…

Kollagen är det mest förekommande proteinet i människokroppen och bidrar till elasticitet och stadga i…

Kortisolbrist eller hypotyreos är ett sjukdomstillstånd med symptom som trötthet, minskad aptit, viktminskning, muskelsvaghet med…

Oxidativ stress är en term som beskriver det skadliga tillståndet som uppstår när kroppens nivåer…

Huden är kroppens största organ och är det första som påverkas av åldersrelaterade förändringar och…

Både testosteron och östrogen är könshormon som finns hos både män och kvinnor fast i…