Lågt blodvärde: Vad det innebär och hur det påverkar kroppen

Lågt blodvärde, även kallat anemi, innebär att du har för lite röda blodkroppar eller för lite hemoglobin i blodet. Röda blodkroppar och hemoglobin är viktiga för att transportera syre runt i kroppen. Om du har för lite av dessa ämnen kan du känna dig trött och svag, och du kan också få andra symtom som hjärtklappning, yrsel och andfåddhet.
Hitta på sidan om: Lågt blodvärde: Vad det innebär och hur det påverkar kroppen
Vanliga frågor

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

När man tar prov på blodvärdet – Hb, då mäts proteinet hemoglobin som bildas i de röda blodkropparna. Hemoglobin innehåller järn och är ansvariga för att transportera runt syre i kroppen. Det är viktigt att ha tillräckligt med hemoglobin för att kroppen skall fungera normalt, men vad händer om blodvärdet är för lågt? Här går vi igenom vad lågt blodvärde är, orsakerna till det och hur det kan påverka kroppen.

Vad är lågt blodvärde? Ett lågt blodvärde, även kallat anemi, innebär att kroppen har för lite hemoglobin. Blodvärdet mäts i milligram per deciliter (mg/dL) och en normal nivå ligger mellan 12 och 15 mg/dL hos kvinnor och mellan 14 och 17 mg/dL hos män. Om blodvärdet sjunker under det normala intervallet kan det innebära att man har anemi.

Orsaker till lågt blodvärde

Det finns en mängd olika orsaker till lågt blodvärde, inklusive:

 • Brist på järn: Järn är en viktig komponent i röda blodkroppar och brist på järn är en vanlig orsak till anemi. Järnbrist kan bero på att man inte får i sig tillräckligt med järn via kosten, att man förlorar för mycket järn genom blödningar, eller att man har svårt att ta upp järn från maten på grund av tarmsjukdomar.
 • Brist på vitamin B12 och folsyra: Vitamin B12 och folsyra är viktiga för produktionen av röda blodkroppar, och brist på dessa vitaminer kan leda till anemi. Vitamin B12-brist kan bero på att man inte får i sig tillräckligt med vitaminet via kosten, eller att man har svårt att ta upp det på grund av tarmproblem eller ålderdom.
 • Blodförlust: Om man förlorar för mycket blod, till exempel vid en olycka eller operation, kan det leda till lågt blodvärde.
 • Sjukdomar: Vissa sjukdomar kan påverka produktionen av röda blodkroppar och därmed leda till lågt blodvärde. Detta gäller till exempel benmärgssjukdomar som leukemi och lymfom, såväl som sjukdomar som påverkar tarmarnas förmåga att ta upp näringsämnen från maten.

Hur påverkar lågt blodvärde kroppen?

Om man har lågt blodvärde kan det påverka kroppen på olika sätt, inklusive:

 • Trötthet och svaghet: Eftersom blodet inte kan bära tillräckligt med syre runt i kroppen kan man känna sig trött och svag.
 • Andfåddhet: Eftersom blodet inte kan bära tillräckligt med syre till lungorna kan man känna sig andfådd, särskilt vid fysisk ansträngning.
 • Huvudvärk: Om man har lågt blodvärde kan det orsaka huvudvärk, eftersom hjärnan inte får tillräckligt med syre.
 • Blek hy: Röda blodkroppar ger huden och slemhinnorna färg, så om man har lågt blodvärde kan huden bli blek.
 • Hjärtklappning: Lågt blodvärde kan påverka hjärtats förmåga att pumpa blod, vilket kan orsaka hjärtklappning.
 • Nedsatt immunförsvar: Eftersom röda blodkroppar även har en roll i immunförsvaret kan lågt blodvärde leda till en nedsatt förmåga att bekämpa infektioner.

Behandling av lågt blodvärde

Om man har lågt blodvärde kan det behövas behandling för att återställa normala nivåer. Behandlingen beror på orsaken till anemin, och kan inkludera:

 • Järnsupplement: Om man har järnbrist kan det behövas järnsupplement i form av tabletter eller injektioner för att återställa normala nivåer av blodvärde.
 • Vitamin B12- och folsyra-supplement: Om man har brist på dessa vitaminer kan det behövas supplement för att återställa normala nivåer.
 • Blodtransfusion: I vissa fall, till exempel vid allvarliga blödningar, kan det behövas en blodtransfusion för att ersätta det blod som förlorats.
 • Behandling av underliggande sjukdom: Om anemin orsakas av en sjukdom måste sjukdomen behandlas för att återställa normala blodnivåer. Detta kan innebära medicinering, kirurgi eller annan lämplig behandling.

Slutsats

Lågt blodvärde innebär att kroppen har för lite hemoglobin i de röda blodkropparna, vilket kan påverka hälsan negativt. Orsakerna till lågt blodvärde kan vara många, men vanliga faktorer är brist på järn, vitamin B12 och folsyra, blodförlust och sjukdomar. Behandlingen beror på orsaken till anemin, och kan inkludera järn- och vitamin-supplement, blodtransfusioner eller behandling av underliggande sjukdom. Om man misstänker att man har lågt blodvärde bör man rådfråga en läkare för råd och behandling.

Vill du tala med en läkare?

Välj nedan och följ instruktionerna:

Träning är viktigt för att hålla kroppen i bra form och förhindra hälsoproblem. Det finns…

Immunsystemet är kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Här är fem enkla sätt att hjälpa…

Hypotyreos är ett sjukdomstillstånd som beror på att kroppen har en brist på kortisol. Vad…

 • Vad är blodvärden?

  Blodvärden är mätvärden som kan ge information om din hälsa genom att mäta olika ämnen i ditt blod. Dessa ämnen kan inkludera röda och vita blodkroppar, hemoglobin, blodplättar och olika kemiska substanser såsom glukos, kolesterol och elektrolyter.
 • Varför är det viktigt att kontrollera sina blodvärden?

  Blodvärden kan ge viktig information om din hälsa och kan hjälpa läkaren att upptäcka eventuella hälsoproblem i ett tidigt skede. Det kan också hjälpa läkaren att följa upp din behandling och se om den fungerar som den ska.
 • När ska man kontrollera sina blodvärden?

  Det finns ingen allmän regel för när man bör kontrollera sina blodvärden, men det är vanligt att läkaren rekommenderar en blodprovstagning vid rutinmässiga hälsokontroller eller om man har symtom som kan tyda på att något är fel med hälsan.
 • Vad kan påverka blodvärdena?

  Blodvärdena kan påverkas av många olika faktorer, inklusive kost, motion, mediciner, stress, sjukdomar och ålder. Det är därför viktigt att du talar med din läkare om eventuella förändringar i dina blodvärden eller om du har frågor om hur du kan påverka dina blodvärden på ett hälsosamt sätt.

Inkontinens eller prostatabesvär? Behöver du gå på toaletten ofta eller känner du dig kissnödig mer…

Varför gör det ont leder och muskler? Att ha ont i leder och muskler är…

Kosttillskott för att öka nivån PREMIUM! ☆☆☆☆☆ 5/5 Maxulin Kosttillskott Ett kosttillskott speciellt framtaget för…

Testosterontillskott Naturliga tillskott med testosteron för män är något som har blivit ett hett ämne…

Lågt blodvärde, även kallat anemi, innebär att du har för lite röda blodkroppar eller för…

Att vara i medelåldern innebär att man har nått den åldersgrupp som brukar definieras som…

Att upptäcka tecken på försämrad syn i tidigt skede är viktigt för att kunna söka…

Testosteron och östrogen är båda könshormoner som spelar viktiga roller i kroppen, men det finns…

Immunsystemet är kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Här är fem enkla sätt att hjälpa…

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är ett allvarligt hälsoproblem som kan orsaka skador på…