Blodsocker och GI

blodsocker och gi

Blodsocker är en term som syftar på nivån av glukos – socker, i blodet och GI står för Glykemisk index en faktor som är viktig i samband med sjukdomar som är relaterade till blodsockernivån. Glukos är den främsta energikällan för kroppens celler och det är viktigt att hålla blodsockernivån inom ett normalt intervall för att […]

Varför är det bra att ta regelbundna hälsotester?

regelbundna hälsotester labb

Att ta hand om och hålla koll på sin generella hälsa med hjälp av hälsotester är ett bra sätt att bibehålla en god livskvalitet. Det finns olika typer av hälsotester och analyser beroende på vad du vill titta närmare på.

Ta hand om din hud

hudvård för män

Huden är kroppens största organ och är det första som påverkas av åldersrelaterade förändringar och yttre påfrestningar. Idag finns det bra kosttillskott för att bibehålla hudens elasticitet.

Riskgrupp för prostatacancer

man i riskgrupp för prostatacancer

Prostatacancer är en vanlig form av cancer hos män, befinner du dig i riskgrupp bör du genomföra regelbundna PSA-prov i samråd med din läkare.

Varför tappar jag hår?

man som tappar hår

Håravfall är en naturlig del av livet även om det inte är något man kanske ser fram emot. Upptäcker du att du börjar bli tunnhårig finns det bra hårvårdsprodukter för att behandla och förebygga mer håravfall.

En perfekt tallrik

tallriksmodellen

Att äta rätt typ av mat och rätt mängd kan vara knepigt. En modell att utgå ifrån är tallriksmodellen – halva tallriken ska bestå av grönsaker och frukt, en fjärdedel kolhydrater och en fjärdedel protein.

Stelhet + ålder = sant?

stel med ålder

Måste man bli stel i kropp och leder bara för att man blir äldre? Nej, men det är vanligt att musklerna förlorar en del av sin flexibilitet och skelettet blir mer skört med åldern.
Att röra på sig och äta saker som “smörjer” lederna kan vara en god idé om du känner att stelheten begränsar dig i vardagen.

Vad är oxidativ stress?

okidativ stress

Oxidativ stress är en term som beskriver det skadliga tillståndet som uppstår när kroppens nivåer av fria radikaler överstiger kroppens förmåga att bekämpa dem. Fria radikaler är molekyler med en ojämn mängd elektroner, vilket gör dem instabila och får dem att lätt reagerar med andra molekyler. Detta kan leda till skador på celler, DNA och andra viktiga biologiska molekyler.

Varför är det bra att träna i trappor?

man som tränar i trappa

Egentligen är all typ av träning bra för kroppen men har man svårt att springa längre sträckor eller vill ha en mer intervall-baserad träning så är trappträning att rekommendera. Att gå i trappor kräver mer energi än att gå på platt mark och är utmärkt träning för men och sätesmuskulaturen.